Artrose bij dieren

geplaatst in: Homeopathie | 0

Artrose is een veel voorkomend probleem bij vooral oudere dieren. Maar ook op jongere leeftijd kan artrose ontstaan. In een eerdere blog schreef ik al over het ouder wordende dier, in deze blog wil ik me specifiek richten op artrose, op welke leeftijd dan ook.

Om uit te leggen hoe vanuit de klassieke homeopathie een probleem als artrose aangepakt wordt wil ik terug gaan naar de grondlegger van de homeopathie: Hahnemann.

In het organon, het handboek voor de homeopathie, schrijft hij in §5:

“Voor zijn geneestaak heeft de arts de volgende hulpmiddelen nodig:

  1. Bij acute ziekte de gegevens van de meest waarschijnlijke aanleiding;
  2. Bij chronisch lijden de belangrijkste momenten uit de hele ziektegeschiedenis om de grondoorzaak ervan op te sporen, die meestal berust op een chronisch miasma….”

En in §7:

“….Kortom, de geneeskundige moet vooral, ja alleen, de totaliteit van de symptomen bij ieder ziektegeval ontdekken en door zijn kunde wegnemen, zodat die ziekte genezen en in gezondheid omgezet wordt.”

Dit zijn de 2 belangrijkste aanknopingspunten voor de behandeling van artrose. Het is belangrijk om te weten hoe het ontstaan is, of er een duidelijk moment is geweest waarna de artrose is ontstaan.  Daarnaast zijn de symptomen belangrijk om een beeld duidelijk te krijgen, dat is de uiting van het probleem en daarin zit de oplossing: Het bij dat beeld passende middel. De zogenaamde modaliteiten, dat waardoor een dier verbetert en verslechtert zijn een belangrijk aspect waarop de keuze van een middel gebaseerd kan worden.

DSC_0046

Deze theorie wil ik verduidelijken met 2 voorbeelden. Het ene voorbeeld heeft een overduidelijk beeld. Het andere heeft een duidelijke aanleiding waarna de artrose is ontstaan:

– Een paard waarbij op jonge leeftijd spat geconstateerd wordt in het linker spronggewricht. Geen duidelijke aanleiding. Dit paard had het typische artrose beeld wat vaak zichtbaar is: Stijf bij het opstarten, verbetering door beweging, verslechtering bij overbelasting en een verslechtering bij koud en vochtig weer. Op dit beeld voorgeschreven met een acuut middel, naast een constitutiemiddel en celzouten om het gewricht te versoepelen. Dit paard is op de behandeling enorm verbeterd. Hij is ook veel opener en actiever geworden.

– Een oudere haflingermerrie heeft na een trauma artrose ontwikkeld in de heup. Ze verbetert door rust en verslechtert bij overbelasting. In dit geval is er een duidelijke aanleiding: Een trauma. Bij dit oudere dier is zichtbaar dat het herstelvermogen wat afgenomen is, waardoor dit paard op een onderhoudsdosis staat en het daarop goed doet.

Artrose wordt gezien als een ongeneselijke klacht. Wat we met homeopathie doen is op de symptomen werken van de klacht. Bij artrose zijn de symptomen in veel gevallen heel sterk te verminderen. De ontstane artrose in het gewricht is niet meer te herstellen, maar de klachten door de artrose wel te verbeteren. Door op het achterliggende proces voor te schrijven, het proces van langzame achteruitgang van het gewricht, kan dit vertraagt worden. Hoe ver je hiermee komt ligt heel erg aan het dier. De leeftijd, de constitutie, de aanleiding voor het ontstaan van artrose speelt allemaal mee. Dat is ook zichtbaar in de 2 voorbeelden die ik gegeven heb. Het jongere paard is goed herstelt, houd het vol zonder middelen en blijft stabiel. Het oudere paard, waar minder rek in zit, heeft een onderhoudsdosis nodig om op hetzelfde niveau te blijven.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *