Wat heel veel mensen doen is een merk voer zoeken voor hun hond waar de hond het goed op doet en dan blijven ze deze, vaak zelfs een leven lang geven. En dat heb ik ook jaren gedaan! En toch is het raar… Bij ons mensen is het advies: Eet gevarieerd. Maar voor onze honden geven we alles in 1 kant en klaar brokje en dat dag in dag uit…
Aan de andere kant zijn er ook mensen die KVV voeren. Vaak (maar ook niet altijd!) wordt er dan wel afgewisseld. Er zijn echter vaak discussies over het wel of niet geven van een premix, of het wel of niet geven van groente erbij. En dat kan wel een belangrijke factor zijn voor het wel of niet compleet voeren!
En natuurlijk er zijn heel veel honden die hier oud mee worden. Op zich zijn er wel regels rondom hondenvoeding; zeker de brokvoeding moet aan bepaalde voorwaarden voldoen en er mag pas “compleet” opstaan als deze ook (volgens de fediaf richtlijnen) compleet is (al is wel de vraag hoe het zit met de controle hierop). Maar wat nu als de brok die je geeft binnen de richtlijnen valt, maar wel bijvoorbeeld laag is in eiwitten, of een bepaalde vitamine of mineraal binnen de richtlijnen valt, maar wel echt aan de onderkant. En je geeft dat jaar in jaar uit… Dan kan het best zijn dat jouw hond toch tekorten krijgt op de lange termijn!
En die lange termijn; dat maakt het ingewikkeld: Wij beoordelen of een hond het goed op de voeding doet op basis van ontlasting, vacht en energie, vaak de 1e weken van het voeren van deze voeding. Maar wat als er op langere termijn toch klachten of symptomen ontstaan, dan verwachten we niet dat de voeding daar de oorzaak van is, maar toch kan dat wel meespelen!
Om compleet te voeren adviseer ik af te wisselen, maar wel goed te kijken naar de hond. Voor sommige honden, zeker als er ziekte of klachten zijn is dit niet altijd een optie. Maar als je een volwassen gezonde hond hebt: Afwisselen! Van merk brok, van diersoort/ merk KVV. Maar geef ook gerust is wat gezonde extra’s: Een eitje, een visje, wat groentes (let wel op wat een hond wel of niet mag!)
Wil je advies over de voeding van jouw hond? Of heeft je hond klachten en wil je gericht met voeding ondersteunen? Stuur me gerust een mailtje!
Een van de vragen die regelmatig gesteld word: Hoe lang moet ik de homeopathische middelen geven? Of moet mijn dier nu altijd deze middelen blijven nemen?
Het doel van ieder advies is in principe dat het dier uiteindelijk ook zonder middelen zonder klachten blijft. Dit is vaak mogelijk, maar in sommige gevallen niet. Vooral bij oudere dieren met chronische ziekte zie ik heel vaak dat het dier het beter doet als er blijvende ondersteuning is in een onderhoudsdosering. Vaak vinden eigenaren dat ook prima; homeopathie is een hele fijne manier om een ouder dier langer stabiel te houden!
Maar soms komt het ook voor dat we bij een jonger dier de middelen niet kunnen afbouwen. En daar vandaag een voorbeeld van: De kat Pumkin-Pie.
Deze kat kwam met terugkerende oogontstekingen. Opzich een klacht waarvan ik van te voren niet direct zou denken dat de middelen niet afgebouwd zouden kunnen worden. Echter wat je bij Pummie ziet is dat haar ogen erg bol staan. Door de bouw/ aanleg van haar hoofd is ze gevoeliger voor irritatie op haar ogen. Die bouw kunnen we niet meer veranderen… Maar met homeopathie is wel mooi te voorkomen dat ze iedere keer oogontstekingen krijgt!
Bij Pummie hebben we gemerkt dat afbouwen niet gaat. Dan valt ze terug in oude klachten, wat ook logisch is gezien de oorzaak waarschijnlijk zit in de bouw/ de bolle ogen. Maar door de homeopathische middelen door te blijven geven kunnen we haar wel stabiel houden. En dat is ook een heel fijn en mooi resultaat!
Op mijn website staan heel veel voorbeelden waarbij wel gewoon afgebouwd kan worden! Maar deze blog wil ik ook weer even onder de aandacht brengen: Iets wat vaak niet bekend is: Homeopathie kan ook heel snel werken! https://www.leonienoordhoek.nl/korte-behandelingen-met-homeopathie/
Mijn eigen dieren, steeds weer een inspiratiebron! Dus bij deze een blog over mijn eigen hond Dani en hoe het werkt in een homeopathisch traject!
Dani is nu ruim een jaar. Het opgroeien in de eerste periode ging prima, al heb ik hem daarin ook begeleid, zeker in de relatie tot mijn andere hond Dino;Dat verhaal lees je in deze blog.
Het begon eigenlijk in augustus. Zoals veel puppy’s is Dani een hond die graag dingen in zijn bek neemt. Ook van straat… Ik was daar met training al wel mee bezig, maar goed een hap ganzenstront vond ie wel lekker… Ik laat mijn honden regelmatig checken op wormen en zo ook in augustus. En daaruit kwam bij Dani een Coccidiose besmetting. Iets wat niet zoveel voor komt bij honden, maar vooral bij gevogelte… Dus de link met het eten van ganzenstront was snel gemaakt. Hij had op dat moment geen klachten en omdat sheltie’s nogal gevoelig zijn voor ontwormingsmiddelen besloten dit met homeopathie te begeleiden in plaats van het geven van een regulier wormenmiddel. Wat lukte; een maand later was de coccidiose besmetting weg. Echter hij was toch wel wat gevoelig op zijn darmen geworden; hij had wel eens diarree wat hij daarvoor eigenlijk nooit had. En wat hij daarnaast ontwikkelde was jeuk. Met name jeuk rond zijn neus/ ogen/ kop. Interessant hoe zo’n wisselwerking kan zijn tussen darmen en huid!
Wat me daarnaast opviel is dat hij ook wat geluidsgevoelig werd. Hij reageerde snel op geluiden van buitenshuis met blaffen. Hij was toen zo’n 9 maanden dus ook in een angstfase, maar toch, het is wel deze hond, die op deze manier zo reageert. Op dat moment heb ik een middel uitgezocht wat het beste paste bij dit beeld: Geluidsgevoelig, angstgevoelig, maar wat zich uit met “extrovert gedrag”; namelijk blaffen. En daarnaast deze vorm van darm en jeuk klachten. Met het juiste middel en deze regelmatig geven gaat het steeds beter.
Wat interessant is, is dat het middel wat nu zo goed past, hij ook heeft gehad in de “puppybegeleiding” waar ik dit verhaal mee begon: Dit middel past niet alleen bij het beeld wat hij laat zien maar ook bij het type hondje. Dit kun je ook omdraaien; Doordat Dani dit type hondje is, is hij ook gevoeliger voor het ontwikkelen van deze symptomen! En zo vallen eigenlijk alle puzzelstukjes op zijn plek…
Dit weekend zat ik echter met spoed met hem bij de dierenarts: Hij had een grasaar in zijn oor… En dan, dan kies ik voor de reguliere aanpak, zoals in deze blog te lezen is.
De grasaar hebben ze onder narcose uit zijn oor gehaald. En zo’n narcose kan dan wel weer een dingetje zijn, omdat er nog wel eens klachten na ontstaan. Dus ik ben hem direct gaan behandelen met homeopathische middelen om die narcose weer uit zijn lijf te halen. Echter nadat hij wakker was liet hij een ander beeld zien: Hij was hangerig, het liefst bij mij. Vergelijkbaar als met een ziek kind die het liefst bij mama hangt. En laat dat nu passen bij een ander homeopathisch middel; wat ik hem toen een aantal dagen heb gegeven tot dat hij weer zichzelf was. Het mooie van dit voorbeeld is dat het laat zien hoe je met homeopathie mee kan bewegen met wat er speelt. Ook als dat een exogene oorzaak (=oorzaak van buiten af) heeft en regulier behandeld wordt kun je met homeopathie nog zoveel moois doen!
De coccidiose besmetting is wel iets wat “van buiten af” is ontstaan, maar wat ook kan landen bij deze hond, terwijl een andere hond daar niet gevoelig voor zou zijn.
Die coccidiose besmetting zorgt eigenlijk dat zijn pan overloopt en er andere klachten ontstaan: Darm en huidklachten. En in gedrag toont hij zich niet “in balans”.
De narcose haalt hem ook weer even uit balans, maar door daar direct op te begeleiden komt hij snel terug naar normaal voor hem!
Hij is er nog niet helemaal 100%, Hij heeft nog wel eens lichte jeuk of dagen dat hij wat blafferiger is. Ik merk namelijk dat juist dit soort klachten, die echt bij het type horen vaak wat langer begeleiding vraagt. Je merkt dan dat door langer door te gaan met de homeopathische middelen, zo’n dier echt kan groeien! Dus we gaan nog even door met de homeopathische begeleiding en dan gaat het helemaal goed komen!
Een gezond veulen, dat is de wens van iedere fokker!
En toch kan er een hoop mis gaan…
Bij deze fokker is rhino geconstateerd op stal. En dat is de angst van iedere fokker, omdat het rhinovirus abortus kan veroorzaken… wat ook al gebeurd was bij andere merries op deze stal. Nu heeft deze fokker nog 2 merries drachtig en werd het dus spannend… Met inzet van homeopathie is er een gezond veulen geboren. De andere merrie is nu, een week of 9 later nog steeds drachtig en volgende week uitgerekend. Dus we hebben goede hoop dat ook zij een gezond veulen zal krijgen!
De merrie die nu net een veulen heeft gehad is een jonge merrie en haar eerste veulen. Hoewel ze het veulen prima laat drinken lijkt er weinig verbinding te zijn. Er lijkt afstand te zijn tussen moeder en veulen. De merrie lijkt ook erg bezig met de andere paarden/ de rest van de kudde en vergeet dan haar veulen. Ook dit wordt nu homeopathisch begeleid en gaat al beter!
Weer een mooi voorbeeld hoe homeopathie een mooie begeleiding kan zijn bij verschillende problemen rond dracht en lactatie. Eerder schreef ik er ook deze blog over;
Met een eigen pup is dit iets heel actueels hier in ons huis! En ook al hoop ik voor iedereen dat jullie puppy geen gezondheidsklachten heeft (zo wel, trek aan de bel he, met homeopathie is zoveel moois te bereiken!), kunnen er wel wat “probleempjes” zijn met het opgroeien. En dan doel ik met name op het stabiel opgroeien in gedrag. Natuurlijk vraagt dat goede begeleiding en training (wat ik ook aanbiedt, zie daarvoor mijn site www.mijnbaasenik.nl!). Maar daarnaast kan er ook met homeopathische middelen ondersteunt worden en dat kan zo bijzonder zijn!
Waar ik bijvoorbeeld aan denk wat prima met homeopathie te begeleiden is:
Puppy’s die onzeker zijn en snel angst ervaren
Puppy’s die net uit het nest zijn en moeite hebben met landen/ aarden in het nieuwe huis
Begeleiding tussen een aanwezige volwassen hond en de nieuwe aanwinst (dan is begeleiding van beide mogelijk en soms nodig, afhankelijk van de situatie!)
Puppy’s die snel overprikkelt zijn en dan “druk” worden
Etc.
De meeste van deze gedragingen zijn heel normaal bij puppy’s, maar het kan wel net uit balans zijn, te heftig zijn. Deze nuance is wel belangrijk en vraagt wel een goede waarneming van jouw als puppybegeleider! Naast de homeopathische begeleiding kan ik soms al met wat kleine tips over de omgang en begeleiding hele mooie veranderingen creëren.
Om onze eigen pup als voorbeeld te nemen: Ik heb een sheltiereu van bijna 2 en een puppy van nu 4 maanden. Ze kunnen ontzettend leuk spelen met elkaar, maar Dino, mijn volwassen hond, had best moeite met daarin onze pup Dani te begrenzen. Iets wat voor veel puppy’s moeilijk is, is hun eigen grens en de grens van een ander (mens of hond!) bepalen. Dus in die zin was het niet heel afwijkend, maar toch vond ik Dani daar echt te fel in. Natuurlijk begeleidt ik dit ook door wat aanpassingen of manier van omgaan met, maar toch ben ik hem ook met homeopathie gaan behandelen. En met ontzettend mooi resultaat. Hij kan nu veel beter stoppen met spelen. Hij kan veel beter zelf kiezen voor rust. En als hij toch is moeite heeft met die grens bepalen (want ja, hij blijft een pup, dat veranderd de homeopathie niet!) dan kan ik of Dino dat veel beter stoppen! Deze homeopathische begeleiding maakt het opgroeien van Dani stabieler en rustiger (voor hem, maar ook voor mij en Dino ;))
Naast dit soort begeleiding in gedrag kan homeopathie ook ondersteunen bij gezond opgroeien in fysieke zin. Ik denk bijvoorbeeld, zeker bij de grote rassen, aan begeleiding van de groei, om te voorkomen dat er groeipijnen en dergelijke ontstaan, of deze te behandelen als ze er zijn! Vraag gerust naar de mogelijkheden…
Bij het Dolly Parton Syndroom ontstaan er zwellingen aan de melkklieren bij de kat. De zwellingen zijn goedaardig, maar kunnen wel groot, en daardoor pijnlijk, worden.
De oorzaak ligt in te hoog gehalte van het hormoon progesteron. Dit kan ontstaan bij o.a. (schijn)dracht, maar ook door progesteron preparaten, zoals de poezenpil.
Silvie, deze mooie Maine Coon had hier last van na het gebruik van de poezenpil en is goed geholpen met homeopathie! Hieronder de recensie van de eigenaresse:
“Leonie heeft mijn Maine Coon Silvie van het Dolly Parton-syndroom afgeholpen. I.v.m. de coronacrisis kon ik geen afspraak maken aan haar praktijk, maar door een uitgebreide vragenlijst, foto’s en een telefonisch consult wist ze welke middelen ze haar moest geven. Na 1,5 week deze gebruikt te hebben zag ik al grote verbetering. Na 3 weken waren de zwellingen helemaal weg. Ik moest toen nog 1 van de 2 producten blijven gebruiken gedurende 2 weken. Nu, zo’n 4 weken niks gebruikt te hebben, is het nog steeds weggebleven.
Silvie is 1 van mijn fokpoezen. Mijn eigen dierenarts zei dat alleen steriliseren haar er vanaf zou helpen. Ik ben blij dat ik naar Leonie ben gegaan, zodat ik nog een nestje van haar kan krijgen.”
Drachtig zijn en jongen krijgen is in principe een natuurlijk proces. Toch kan er wel het een en ander mis gaan. Met homeopathie kun je heel mooi een dracht en zoogperiode begeleiden ter voorkoming van problemen, maar ook als er toch problemen ontstaan.
Problemen waar je aan kunt denken zijn:
Moeilijk drachtig worden
Miskramen
Moeite met accepteren van de jongen
Melk wat moeilijk op gang komt of niet stopt
Begeleiden van afspenen, zowel bij de jongen als de moeder
Hierbij ook een voorbeeld van problemen bij het zogen. Deze teef had pups gekregen en gaf eigenlijk zoveel melk, wat ook niet afnam terwijl de pups al richting afspenen gingen. De tepels en melklijsten waren enorm opgezet.
Met de homeopathische begeleiding werden de tepels al heel snel kleiner!
Schijnzwangerschap, een veel voorkomend probleem bij honden! Schijnzwangerschap wordt gezien als een normaal verschijnsel bij honden, wat overgebleven is vanuit de afstamming van de wolf. In een roedel wolven werden teven schijnzwanger met productie van melk om te helpen bij het zogen en verzorgen van de pups van de alpha teef. Bij onze honden is het niet meer functioneel, maar komt het wel heel veel voor!
In mijn praktijk krijg ik heel vaak de vraag voor behandeling van een schijnzwangere hond. Vaak zijn dit honden waarbij de schijnzwangerschap heel heftig is, waar de hond echt last van heeft. Symptomen die ik dan hoor zijn lusteloos of juist hyperactief, knuffels verzamelen, piepen/ janken, maar ook enorme zwelling van tepels en het geven van melk.
Met homeopathische middelen zijn de klachten van schijnzwangerschap vaak heel goed te verminderen! Ik heb er legio voorbeelden van, ik kan ze niet allemaal delen; Maar hieronder 1 voorbeeld van begeleiding met homeopathie bij schijnzwangerschap:
Een Mechelse herder teef die in december puppy’s heeft gehad. Ze had toen ook al wat problemen die we homeopathisch hebben begeleid(hier gaat mijn volgende blog over!).
Nu is ze weer loops geweest en daarna schijnzwanger. Ze bleef hangen in de schijnzwangerschap, het herstelde niet. Ze was feller, zeker naar de andere honden en juist wat zachter naar de eigenaar. Daarnaast waren de tepels voller/ aan het hangen en kwam er melk uit de tepels.
Na het inzetten van homeopathische middelen werd ze al snel meer zichzelf. Na een week was ze in gedrag weer helemaal zichzelf en de tepels waren goed aan het slinken. De tepels hadden nog even wat tijd nodig maar zijn weer helemaal strak geworden:
In mijn praktijk zie ik veel problemen ontstaan door chronische (langdurige) stress. Het gaat dan vaak om het gevoel niet veilig te zijn. Dit kunnen al kleine dingen in de omgeving zijn, of gebeurtenissen in het verleden die dit veroorzaken. Als een dier zich niet veilig voelt kan op de lange termijn chronische stress ontstaan, met als gevolg fysieke problemen.
Ik heb een andere blog geschreven over hoe stress zich kan uiten in gedrag bij honden. Voor paarden en katten speelt het stress stuk ook een grote rol. Voor paarden kan de manier van huisvesten een rol spelen in de mate van stress, denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid contact met soortgenoten, maar ook of dat contact passend is voor het betreffende paard. Daarnaast kunnen de manier van trainen en prestatiedruk een rol spelen bij paarden. Gezien zowel paarden en honden sociale dieren zijn met een uitgebreide lichaamstaal laten beide diersoorten veel lichaamssignalen zien die op stress kunnen wijzen. Voor de signalen bij honden verwijs ik naar de andere blog. Bij paarden zijn de veel voorkomende signalen gapen, oogwit laten zien en (dun) mesten.
Bij katten speelt de huisvesting een grote rol in de mate van stress. En wat ik daarnaast ook vaak tegen kom is dat katten moeite hebben met sociale contacten. Dat kan in de buurt zijn voor katten die naar buiten kunnen. Maar ook met bijvoorbeeld andere dieren in huis. Katten zijn beperkter in de uiting van stress, omdat ze als solidair levende dieren minder uitgebreide lichaamstaal hebben. Echter door goed naar jouw kat te kijken kun je wel veranderingen in gedrag zien!
Wat gebeurd er fysiek bij stress?
In acute stress, denk aan een heftige schrikreactie, wordt er adrenaline aangemaakt. Dit gaat razendsnel en moet zorgen dat het dier in staat van paraatheid is, zodat het actie kan ondernemen om uit de situatie te komen. Dit gaat over het algemeen onbewust: Je hebt al gereageerd voordat je je bewust wordt van een situatie. Denk bijvoorbeeld aan de situatie in het verkeer waarbij je schrikt van een plotseling aankomende auto. Je hebt gereageerd voordat je het weet en je hart klopt als een razende… Dit soort acute stress situaties kennen dieren ook. Bijvoorbeeld een paard die enorm schrikt van een klapperend zeil.
Het 2e systeem wat aangezet wordt in geval van stress is de cortisol productie. Cortisol zorgt ervoor dat in langdurige stress situatie het hoofd boven water gehouden kan worden. Dit doet het o.a. door suiker vrij te maken, zodat er voldoende energie is om actie te ondernemen.
Wat cortisol nog meer doet is het immuunsysteem en het maag-darmsysteem onderdrukken. Dit is ook logisch, want in geval van stress moeten alle zeilen bij gezet worden om te overleven, en dan is een ontsteking in het oor of het verteren van voedsel even minder belangrijk… Als dit kortstondig gebeurd is dat niet zo erg, daar is het lichaam op ingesteld. Echter het gaat pas fout als er sprake is van chronische/ langdurige stress. Door de chronische stress werkt het immuunsysteem niet naar behoren, wat een oorzaak kan zijn van ziektes zoals allergieën, maar ook een gevoeligheid voor infecties! Bij katten zien we bijvoorbeeld veel blaasontsteking zonder dat er een bacteriële infectie is. Heel vaak is stress dan een oorzaak. Naast problemen met het immuunsysteem zien we ook veel darmproblemen als gevolg van stress. Zeker bij honden!
Stress kan dus meespelen in het veroorzaken of verergeren van ziekten. Echter het is ook omgekeerd: Wanneer een dier ziek is of pijn heeft kan dit ook weer stress geven…
Wat kan homeopathie doen?
Niet ieder dier reageert hetzelfde op een bepaalde situatie. Waar het ene dier moeite heeft om met een situatie om te gaan, kan een ander dier dat wel. Het is het individuele dier dat op een bepaalde manier reageert op een situatie. Soms komt dit door eerdere gebeurtenissen. Soms komt het door wie hij is, door zijn constitutie (Zie de blog over de constitutie) . Soms zit er een erfelijke gevoeligheid, denk aan bepaalde rassen die stress gevoeliger zijn als andere. Homeopathie kan het dier helpen om beter met een situatie om te gaan, ondersteuning geven in de emoties die hij voelt, zodat het dier kan leren anders met een situatie om te gaan. Minder sterke emotie of het veranderen van emotie staat aan de basis van ander gedrag!
Wat ik ook nog wel is zie is dat een dier een bepaalde gebeurtenis heeft meegemaakt, toen stress had, maar daar als het ware niet uitkomt. Denk bijvoorbeeld aan een slechte omgang met het dier, een verhuizing, overlijden van een maatje etc. Ook dit kan, ook al zijn de omstandigheden nu weer goed, toch nog voor langdurige stress zorgen met de bij behorende klachten. Met homeopathische middelen passend op de gebeurtenis wat de aanleiding is geweest, kunnen we dit verzachten en een nieuwe balans vinden.
Het kenmerk van een homeopathische begeleiding is juist heel erg inzetten op de oorzaak van de ziekte. Naast aandacht geven aan de ziekte zelf, kijkt een homeopaat juist naar: Waar komt dit vandaan? Om vervolgens daar wat mee te doen! Hierdoor is homeopathie bij uitstek een mooie methode met zeer diverse middelen om iets met de onderliggende oorzaak, stress, te doen!
Heb je het idee dat jouw dier problemen heeft als gevolg van stress? En wil je daar advies over? Neem dan contact met mij op via 06-43409056 of info@leonienoordhoek.nl
Een probleem wat het welzijn van paarden erg aantast: Headshaking. Bij het headshakingssyndroom schudden de paarden met hun hoofd. Sommige doen dit heel licht, maar er zijn ook paarden die hier erg veel last van hebben! Er zijn zeer veel verschillende oorzaken waarom een paard met zijn hoofd gaat schudden. In eerste instantie moet pijn uitgesloten worden: Pijn aan gebit, oren of ogen, maar ook pijn in de atlas regio kan het schudden met het hoofd veroorzaken. Maar er zijn ook veel paarden waarbij pijn uitgesloten is en die toch blijven schudden met hun hoofd. De laatste onderzoeken wijzen naar een overgevoelige trigeminuszenuw, een zenuw in het hoofd die signalen doorgeeft aan de grote hersenen. Waarom deze zenuw overgevoelig wordt is niet bekend.
Vaak zie je bij paarden een gevoeligheid voor een bepaalde prikkel. Voor het ene paard is het zonlicht, voor de ander bijvoorbeeld wind of bepaalde pollen. Blijkbaar zijn er prikkels die zorgen dat deze zenuw extra geprikkeld word met als gevolg hoofdschudden.
Ik heb al bij een aantal paarden met headshaking mogen adviseren met homeopathie, met goed resultaat! Interessant voor het kiezen van een homeopathisch middel is het feit dat er verschillende “uitlokkende” prikkels zijn voor hoofdschudden. Dus of het paard reageert op zon of op wind of bijvoorbeeld op pollen is interessant voor de keus van een middel. De verschillende middelen hebben namelijk die specifieke dingen in zich.
Een van de paarden die ik heb behandeld is Frodo, een kruising van 6 jaar. Dit paard is nog niet zo lang in het bezit van de huidige eigenaresse, waardoor het niet bekend is of hij vorig jaar ook al aan het hoofdschudden was. Frodo reageert met name met zon heel heftig. Hij blijkt al meerdere eigenaren gehad te hebben en dat heeft zijn vertrouwen geen goed gedaan. Daarom heb ik naast een middel gericht op de overgevoelige zenuw bij Frodo een middel uitgezocht gericht op al die veranderingen bij verschillende eigenaren.
En met goed resultaat! Frodo schudt niet meer met zijn hoofd, was hier heel snel na het inzetten van de middelen van af! Ook na het stoppen van de middelen blijft het goed gaan, er was maar weinig voor nodig om dit paard weer terug in balans te brengen, zodat de eigenaar lekker van hem kan gaan genieten!
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat u ermee instemt.OkPrivacystatement