De gevolgen van stress bij dieren

geplaatst in: Gedrag, Homeopathie | 3

In mijn praktijk zie ik veel problemen ontstaan door chronische (langdurige) stress. Het gaat dan vaak om het gevoel niet veilig te zijn. Dit kunnen al kleine dingen in de omgeving zijn, of gebeurtenissen in het verleden die dit veroorzaken. Als een dier zich niet veilig voelt kan op de lange termijn chronische stress ontstaan, met als gevolg fysieke problemen.

Ik heb een andere blog geschreven over hoe stress zich kan uiten in gedrag bij honden. Voor paarden en katten speelt het stress stuk ook een grote rol. Voor paarden kan de manier van huisvesten een rol spelen in de mate van stress, denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid contact met soortgenoten, maar ook of dat contact passend is voor het betreffende paard. Daarnaast kunnen de manier van trainen en prestatiedruk een rol spelen bij paarden. Gezien zowel paarden en honden sociale dieren zijn met een uitgebreide lichaamstaal laten beide diersoorten veel lichaamssignalen zien die op stress kunnen wijzen. Voor de signalen bij honden verwijs ik naar de andere blog. Bij paarden zijn de veel voorkomende signalen gapen, oogwit laten zien en (dun) mesten.

Bij katten speelt de huisvesting  een grote rol in de mate van stress. En wat ik daarnaast ook vaak tegen kom is dat katten moeite hebben met sociale contacten. Dat kan in de buurt zijn voor katten die naar buiten kunnen. Maar ook met bijvoorbeeld andere dieren in huis. Katten zijn beperkter in de uiting van stress, omdat ze als solidair levende dieren minder uitgebreide lichaamstaal hebben. Echter door goed naar jouw kat te kijken kun je wel veranderingen in gedrag zien!

Deze kat heeft nieuwe klimmogelijkheden in huis gekregen. Een leuke manier om binnenkatten te stimuleren meer te bewegen en te ontdekken . Echter het onderzoeken van zo’n nieuwe situatie kan wel even spannend zijn… Gapen is een van de manieren van alle diersoorten (inclusief wij mensen?) om stress af te laten vloeien.

Wat gebeurd er fysiek bij stress? 

In acute stress, denk aan een heftige schrikreactie, wordt er adrenaline  aangemaakt. Dit gaat razendsnel en moet zorgen dat het dier in staat van paraatheid is, zodat het actie kan ondernemen om uit de situatie te komen. Dit gaat over het algemeen onbewust: Je hebt al gereageerd voordat je je bewust wordt van een situatie. Denk bijvoorbeeld aan de situatie in het verkeer waarbij je schrikt van een plotseling aankomende auto. Je hebt gereageerd voordat je het weet en je hart klopt als een razende… Dit soort acute stress situaties kennen dieren ook. Bijvoorbeeld een paard die enorm schrikt van een klapperend zeil.

Het 2e systeem wat aangezet wordt in geval van stress is de cortisol productie. Cortisol zorgt ervoor dat in langdurige stress situatie het hoofd boven water gehouden kan worden. Dit doet het o.a. door suiker vrij te maken, zodat er voldoende energie is om actie te ondernemen.
Wat cortisol nog meer doet is het immuunsysteem en het maag-darmsysteem onderdrukken. Dit is ook logisch, want in geval van stress moeten alle zeilen bij gezet worden om te overleven, en dan is een ontsteking in het oor of het verteren van voedsel even minder belangrijk… Als dit kortstondig gebeurd is dat niet zo erg, daar is het lichaam op ingesteld. Echter het gaat pas fout als er sprake is van chronische/ langdurige stress. Door de chronische stress werkt het immuunsysteem niet naar behoren, wat een oorzaak kan zijn van ziektes zoals allergieën, maar ook een gevoeligheid voor infecties! Bij katten zien we bijvoorbeeld veel blaasontsteking zonder dat er een bacteriële infectie is. Heel vaak is stress dan een oorzaak. Naast problemen met het immuunsysteem zien we ook veel darmproblemen als gevolg van stress. Zeker bij honden!

Stress kan dus meespelen in het veroorzaken of verergeren van ziekten. Echter het is ook omgekeerd: Wanneer een dier ziek is of pijn heeft kan dit ook weer stress geven…

Wat kan homeopathie doen?

Niet ieder dier reageert hetzelfde op een bepaalde situatie. Waar het ene dier moeite heeft om met een situatie om te gaan, kan een ander dier dat wel. Het is het individuele dier dat op een bepaalde manier reageert op een situatie. Soms komt dit door eerdere gebeurtenissen. Soms komt het door wie hij is, door zijn constitutie (Zie de blog over de constitutie) . Soms zit er een erfelijke gevoeligheid, denk aan bepaalde rassen die stress gevoeliger zijn als andere. Homeopathie kan het dier helpen om beter met een situatie om te gaan, ondersteuning geven in de emoties die hij voelt, zodat het dier kan leren anders met een situatie om te gaan. Minder sterke emotie of het veranderen van emotie staat aan de basis van ander gedrag!
Wat ik ook nog wel is zie is dat een dier een bepaalde gebeurtenis heeft meegemaakt, toen stress had, maar daar als het ware niet uitkomt. Denk bijvoorbeeld aan een slechte omgang met het dier, een verhuizing, overlijden van een maatje etc. Ook dit kan, ook al zijn de omstandigheden nu weer goed, toch nog voor langdurige stress zorgen met de bij behorende klachten. Met homeopathische middelen passend op de gebeurtenis wat de aanleiding is geweest, kunnen we dit verzachten en een nieuwe balans vinden.

Het kenmerk van een homeopathische begeleiding is juist heel erg inzetten op de oorzaak van de ziekte. Naast aandacht geven aan de ziekte zelf, kijkt een homeopaat juist naar: Waar komt dit vandaan? Om vervolgens daar wat mee te doen! Hierdoor is homeopathie bij uitstek een mooie methode met zeer diverse middelen om iets met de onderliggende oorzaak, stress, te doen!

Heb je het idee dat jouw dier problemen heeft als gevolg van stress? En wil je daar advies over? Neem dan contact met mij op via 06-43409056 of info@leonienoordhoek.nl

3 reacties

  1. Mariëlla van der Linden

    Onze hond (kruising border collie/jachthond) nu 2 jaar oud heeft voor de 3e keer hersenvliesontsteking. We hebben haar al laten steriliseren in de hoop bij het ontbreken van die trigger de hersenvliesontsteking weg zou blijven maar helaas is dat niet gelukt. Kunt u mij helpen? Mijn hond is stressgevoelig, heeft een hekel aan mannen, houd niet van bezorgdiensten en wil tijdens trainen niet op een lijn liggen/zitten met haar groepsgenoten, indiviueel trainen gaat prima.

     

    Mariëlla van der Linden 

  2. Leonie

    Hi Mariella,
    Ik heb meerdere keren honden met terugkerende hersenvliesontsteking met succes behandeld, dus er zijn zeker mogelijkheden!
    Ik heb je een mail gestuurd met verdere reactie over de mogelijkheden.
    Met vriendelijke groet,
    Leonie Noordhoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *