Veel voorbeelden op mijn site zijn van chronisch zieke dieren. Deze vragen vaak langere tijd van het geven van middelen. zie bijvoorbeeld Een hond met chronische diarree of Het paard met longklachten. Maar uiteraard hoeft niet ieder dier langdurig middelen. Homeopathie kan ook heel snel en effectief werken. Daar schreef ik mijn vorige blog over.
Vaak krijg ik de vraag hoelang een dier middelen moet gebruiken en wanneer er verbetering te verwachten is. Vooraf is dat niet heel duidelijk aan te geven, omdat niet ieder dier hetzelfde reageert op middelen. Echter in bijna alle gevallen is met een paar dagen (soms uren) tot een paar weken wel degelijk verbetering te zien, afhankelijk van de klacht!
Uit de onderstaande punten kan ik wel aangeven wanneer een bepaalde klacht langer de tijd nodig heeft. Vaak kan 2-3 weken na het starten met middelen een duidelijker beeld gevormd worden, omdat ik dan een inschatting kan maken van de reactie van een dier.
Naast de individuele manier van reageren van een specifiek dier zijn er wel een aantal aspecten die meespelen in de duur van het geven van middelen. Een aantal voorbeelden daarvan zijn:
- De ziekte, bijvoorbeeld een orgaanprobleem zoals een nierprobleem vergt veel meer dan een diarree of een blaasontsteking. Chronische ziekten vragen sowieso langere middelen dan acute ziekten. Dit is ook een belangrijk aspect bij de snelheid van de verbetering. Bij acute klachten, die vaak dynamischer zijn en van korte duur, is er vaak een snelle reactie. Echter bij een chronische, trage klacht, zoals het voorbeeld van de melanomen en sarcomen van paarden, kan het wel langer duren voordat er verandering te zien is.
- De duur van de klacht, een klacht die al jaren bestaat verander je niet in een keer, terwijl een symptoom welke nog maar kort zichtbaar is ook weer snel kan veranderen.
- De mate van onderdrukking, in hoeverre de klacht al regulier onderdrukt is, speelt een grote rol. Als er voor een bepaalde klacht al meerdere keren bijvoorbeeld antibiotica of prednison is gegeven kan de reactie van het dier op homeopathische middelen verminderd zijn.
- De erfelijke belasting. Als de klacht in de erfelijkheid zit, bijvoorbeeld epilepsie binnen de familie, kan hardnekkiger zijn
- De leeftijd. Jongere dieren herstellen vaak makkelijker en sneller dan oudere dieren. Al kun je oudere dieren met homeopathie heel mooi en goed begeleiden al zijn dit vaak “palliatieve” behandelingen, waarbij we het dier zo goed mogelijk kunnen ondersteunen.
- De levensomstandigheden. Voeding, omgang, stress etc. kunnen invloed hebben op de reactie en het slagen van de middelen. Maar ook prikkels uit de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan allergische klachten. Soms is de prikkel in het seizoen dan zo groot, dat het langer duurt voordat het organisme daar mee om kan gaan.
Bovenstaande aspecten zeggen iets over de duur van het nemen van middelen, niet over de mogelijkheden van homeopathie! Bij hele diverse problemen kan homeopathie ondersteuning bieden. Ongeacht de duur van de klachten of de soort ziekte.
Helaas is de grootste groep patiënten in mijn praktijk chronisch zieke dieren, die regulier niet of moeilijk te behandelen zijn. Dit zorgt voor gemiddeld langer gebruik van middelen. Mooier zou zijn als dat omgedraaid wordt. Eerst met alternatieve geneeswijze, en mocht het niet genoeg werken of bij hele ernstige acute klachten de reguliere geneeskunde!
Geef een reactie