Een paard met longklachten

geplaatst in: Homeopathie | 2

Een voorbeeld van een paard met longklachten. Luchtwegklachten, met symptomen als hoesten en benauwdheid, komen erg veel voor bij paarden.

Dit voorbeeld gaat over een Kwpn ruin Idefix, 19 jaar. Na reguliere behandeling kwamen de longklachten iedere keer terug. Hij kon bijna niet meer gereden worden, omdat hij dan erg ging hoesten en benauwd werd. De diagnose was 25% longefyseem.

Idefix voor de start van de homeopathische behandeling
Idefix voor de start van de homeopathische middelen

Idefix is een enorm energiek, temperamentvol paard. Met rijden kon hij zich heel erg druk maken. Hij gleed snel uit en stootte zich vaak. Met rijden was hij erg stijf, moeilijk ontspannen te rijden. Hij kon zich vreselijk druk maken, schrikachtig en eigenwijs. Hij maakte zich dan zo sterk!

We zijn gestart met homeopathische middelen op het totale plaatje wat hij laat zien. Zowel het beeld van het hoesten past daar binnen, als zijn gedrag.

Na 2 weken was hij heel sterk vooruit gegaan. Zijn stalbenen waren zo goed als weg, eigenlijk direct al. Hoesten deed hij eigenlijk niet meer. Zijn ogen werden schoner.

De verbetering ging verder, echter viel hij wel op momenten terug. Vaak was dat na een incident, bijvoorbeeld als hij erg druk was geweest door te spelen met een ander paard. Bij Idefix kon je heel mooi de afwisseling zien tussen echte acute klachten en de chronische longklachten. In een acute situatie waren de klachten heel heftig, erg benauwd, erg hoesten.

Naast het voorschrift op de chronische klachten heb ik haar een acuut middel meegegeven wat ze op deze momenten kon geven om hem er uit te halen. Het mooie van dit paard was dat hij, in zo’n acute situatie, echt met zijn neus al naar het flesje kwam. Hij wilde het erg graag hebben. En je zag dat hij dan ook heel snel weer herstelde!

Idefix in de loop van de behandeling. Wat een verandering!
Idefix na het geven van homeopathische middelen. Wat een verandering!

Idefix verbeterde sterk, hoest nog een enkele keer, maar is over het algemeen stabiel geworden. Naast de verbetering op de klachten is hij in zijn gedrag ook rustiger geworden, meer in balans. Nog steeds wel energiek, maar te begrenzen.

Idefix is een van mijn eerste patiënten. Omdat hij al ouder is en de klachten chronisch zijn met fysieke schade in de longen, staat Idefix op een onderhoudsdosis van de homeopathische middelen. Hij wordt dit jaar 25 en ondanks dat je wel gaat zien dat hij een dagje ouder word, gaat het nog steeds erg goed met hem!

2 reacties

  1. Babiche

    hij doet het dankzij jou mog steeds super goed, zeker voor z’n leeftijd! Nog af en toe hoesten, maar onder controle!
    Je bent top!!

  2. Wilma Gaasbeek

    Mooi artikel Leonie en wat is homeopathie een mooie manier om dieren te helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *