Een voorbeeld van homeopathische begeleiding

geplaatst in: Homeopathie | 0

Mijn eigen dieren, steeds weer een inspiratiebron! Dus bij deze een blog over mijn eigen hond Dani en hoe het werkt in een homeopathisch traject!

Dani is nu ruim een jaar. Het opgroeien in de eerste periode ging prima, al heb ik hem daarin ook begeleid, zeker in de relatie tot mijn andere hond Dino; Dat verhaal lees je in deze blog. 

Het begon eigenlijk in augustus. Zoals veel puppy’s is Dani een hond die graag dingen in zijn bek neemt. Ook van straat… Ik was daar met training al wel mee bezig, maar goed een hap ganzenstront vond ie wel lekker… Ik laat mijn honden regelmatig checken op wormen en zo ook in augustus. En daaruit kwam bij Dani een Coccidiose besmetting. Iets wat niet zoveel voor komt bij honden, maar vooral bij gevogelte… Dus de link met het eten van ganzenstront was snel gemaakt. Hij had op dat moment geen klachten en omdat sheltie’s nogal gevoelig zijn voor ontwormingsmiddelen besloten dit met homeopathie te begeleiden in plaats van het geven van een regulier wormenmiddel. Wat lukte; een maand later was de coccidiose besmetting weg. Echter hij was toch wel wat gevoelig op zijn darmen geworden; hij had wel eens diarree wat hij daarvoor eigenlijk nooit had. En wat hij daarnaast ontwikkelde was jeuk. Met name jeuk rond zijn neus/ ogen/ kop. Interessant hoe zo’n wisselwerking kan zijn tussen darmen en huid!

Wat me daarnaast opviel is dat hij ook wat geluidsgevoelig werd. Hij reageerde snel op geluiden van buitenshuis met blaffen. Hij was toen zo’n 9 maanden dus ook in een angstfase, maar toch, het is wel deze hond, die op deze manier zo reageert. Op dat moment heb ik een middel uitgezocht wat het beste paste bij dit beeld: Geluidsgevoelig, angstgevoelig, maar wat zich uit met “extrovert gedrag”; namelijk blaffen. En daarnaast deze vorm van darm en jeuk klachten. Met het juiste middel en deze regelmatig geven gaat het steeds beter.

Wat interessant is, is dat het middel wat nu zo goed past, hij ook heeft gehad in de “puppybegeleiding” waar ik dit verhaal mee begon: Dit middel past niet alleen bij het beeld wat hij laat zien maar ook bij het type hondje. Dit kun je ook omdraaien; Doordat Dani dit type hondje is, is hij ook gevoeliger voor het ontwikkelen van deze symptomen! En zo vallen eigenlijk alle puzzelstukjes op zijn plek…

Dit weekend zat ik echter met spoed met hem bij de dierenarts: Hij had een grasaar in zijn oor… En dan, dan kies ik voor de reguliere aanpak, zoals in deze blog te lezen is. 

De grasaar hebben ze onder narcose uit zijn oor gehaald. En zo’n narcose kan dan wel weer een dingetje zijn, omdat er nog wel eens klachten na ontstaan. Dus ik ben hem direct gaan behandelen met homeopathische middelen om die narcose weer uit zijn lijf te halen. Echter nadat hij wakker was liet hij een ander beeld zien: Hij was hangerig, het liefst bij mij. Vergelijkbaar als met een ziek kind die het liefst bij mama hangt. En laat dat nu passen bij een ander homeopathisch middel; wat ik hem toen een aantal dagen heb gegeven tot dat hij weer zichzelf was. Het mooie van dit voorbeeld is dat het laat zien hoe je met homeopathie mee kan bewegen met wat er speelt. Ook als dat een exogene oorzaak (=oorzaak van buiten af) heeft en regulier behandeld wordt kun je met homeopathie nog zoveel moois doen!

In deze blog leg ik de theorie uit hoe ik als homeopaat kijk. En dat is wat je ook zo mooi ziet bij de behandeling van Dani:

  • De coccidiose besmetting is wel iets wat “van buiten af” is ontstaan, maar wat ook kan landen bij deze hond, terwijl een andere hond daar niet gevoelig voor zou zijn.
  • Die coccidiose besmetting zorgt eigenlijk dat zijn pan overloopt en er andere klachten ontstaan: Darm en huidklachten. En in gedrag toont hij zich niet “in balans”.
  • De narcose haalt hem ook weer even uit balans, maar door daar direct op te begeleiden komt hij snel terug naar normaal voor hem!

Hij is er nog niet helemaal 100%, Hij heeft nog wel eens lichte jeuk of dagen dat hij wat blafferiger is.  Ik merk namelijk dat juist dit soort klachten, die echt bij het type horen vaak wat langer begeleiding vraagt. Je merkt dan dat door langer door te gaan met de homeopathische middelen, zo’n dier echt kan groeien! Dus we gaan nog even door met de homeopathische begeleiding en dan gaat het helemaal goed komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *