Gedragsproblemen bij paarden

geplaatst in: Gedrag, Homeopathie | 0

Dat paarden kuddedieren en vluchtdieren zijn dat weten de meeste mensen die met paarden omgaan wel. Paarden zijn prooidieren en moeten altijd oplettend zijn naar hun omgeving, opletten op eventueel gevaar. Door in een groep te gaan leven zijn er meer oren en ogen die opletten, waardoor het voor jou zelf als paard makkelijker wordt. Ook al hoeven onze paarden niet meer bang te zijn voor leeuwen, toch zit dit mechanisme er nog steeds in.

Als je vanuit het diersoort paard gaat kijken naar zijn behoeften staan, naast eten en drinken, veiligheid en zekerheid hoog op de ladder. Ik denk dat wij mensen ons regelmatig vergissen in hoe belangrijk dit is. En wat de gevolgen kunnen zijn voor het paard als hij dit niet ervaart.

Ook voor paarden die de baas zijn over de kudde kan dit gelden! In een kudde paarden is er een leidende merrie. Dit is een vaak wat oudere merrie, die plekken van water en eten weet te vinden en die de kudde eigenlijk stuurt. De hengst zorgt voor de veiligheid & bescherming. Buiten de echt leidende hengsten, vinden de meeste paarden het fijner om te volgen. Dat geeft veel meer rust! Echter als er geen duidelijke leiding is, dan nemen sommige paarden dit op zich, wat heel veel druk kan leggen op zo’n dier!

Shetjes

Als ik kijk naar de problemen die ik tegen kom zijn veel problemen die hier op dit gevoel van onveiligheid te herleiden zijn:

  • Stress, gedragsverandering na verhuizing (verandering van kudde, geeft onveilig gevoel)
  • Trailerlaadproblemen: De kleine ruimte, het vervoeren naar een andere omgeving kan veel onveiligheid geven.
  • Problemen met begeleiden van het paard: Dit zijn vaak situaties waarbij het paard de leiding over neemt, omdat hij dit niet krijgt van de eigenaar/ begeleider.
  • Paarden in de opfok (deze paarden krijgen geen duidelijke leiding, doordat ze enkel staan met andere jongeren. Vergelijk dit met dat wij een groep 15 jarige kinderen bij elkaar zetten zonder begeleiding van een volwassene…)

Een andere oorzaak van gedragsproblemen bij paarden die ik tegen kom zijn problemen door nare ervaringen, bijvoorbeeld:

  • Alleen staan tijdens jeugd
  • Te vroeg bij moeder vandaan
  • Traumatische training
  • Trailerlaadproblemen na een ongeluk
  • Traumatische dekking

Natuurlijk hebben er ook andere dingen te maken met hoe gedrag zich ontwikkelt, denk aan karakter en levensomstandigheden.

Afhankelijk van de oorzaak en het karakter van het paard kan homeopathie helpen bij het ombuigen van probleemgedrag. Zeker na traumatische omstandigheden is homeopathie heel waardevol. Maar ook bij andere problemen kan homeopathie zorgen dat het paard beter in zijn vel komt te zitten, zich veiliger voelt, waardoor problemen verdwijnen of makkelijker te trainen zijn. Eventueel kan ik ook advies geven in omgang met het probleemgedrag.

Volgende keer een aantal voorbeelden van homeopathie bij probleemgedrag bij paarden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *