Headshaking bij paarden

geplaatst in: Homeopathie | 1

Een probleem wat het welzijn van paarden erg aantast: Headshaking. Bij het headshakingssyndroom schudden de paarden met hun hoofd. Sommige doen dit heel licht, maar er zijn ook paarden die hier erg veel last van hebben! Er zijn zeer veel verschillende oorzaken waarom een paard met zijn hoofd gaat schudden. In eerste instantie moet pijn uitgesloten worden: Pijn aan gebit, oren of ogen, maar ook in de atlas regio kan het schudden met het hoofd veroorzaken. Maar er zijn ook veel paarden waarbij pijn uitgesloten is en die toch blijven schudden met hun hoofd. De laatste onderzoeken wijzen naar een overgevoelige trigeminuszenuw, een zenuw in het hoofd die signalen doorgeeft aan de grote hersenen. Waarom deze zenuw overgevoelig wordt is niet bekend.

Vaak zie je bij paarden een gevoeligheid voor een bepaalde prikkel. Voor het ene paard is het zonlicht, voor de ander bijvoorbeeld wind of bepaalde pollen. Blijkbaar zijn er prikkels die zorgen dat deze zenuw extra geprikkeld word met als gevolg hoofdschudden.

(Bron: https://www.diergeneeskunde.nl/ziektebeeld/diversen/hoofdschudden/

Ik heb al een aantal paarden met headshaking mogen behandelen met homeopathie, met goed resultaat! Interessant voor het kiezen van een homeopathisch middel is het feit dat er verschillende “uitlokkende” prikkels zijn voor hoofdschudden. Dus of het paard reageert op zon of op wind of bijvoorbeeld op pollen is interessant voor de keus van een middel. De verschillende middelen hebben namelijk die specifieke dingen in zich.

 

Een van de paarden die ik heb behandeld is Frodo, een kruising van 6 jaar. Dit paard is nog niet zo lang in het bezit van de huidige eigenaresse, waardoor het niet bekend is of hij vorig jaar ook al aan het hoofdschudden was. Frodo reageert met name met zon heel heftig. Hij blijkt al meerdere eigenaren gehad te hebben en dat heeft zijn vertrouwen geen goed gedaan. Daarom heb ik naast een middel gericht op de overgevoelige zenuw bij Frodo de behandeling ook gericht op al die veranderingen bij verschillende eigenaren.

En met goed resultaat! Frodo schudt niet meer met zijn hoofd, was hier heel snel na het inzetten van de middelen van af! Ook na het stoppen van de middelen blijft het goed gaan, er was maar weinig voor nodig om dit paard weer terug in balans te brengen, zodat de eigenaar lekker van hem kan gaan genieten!

Een Antwoord

  1. Carolien

    Dat is mooi om te horen want headshaking komt veel voor en is echt heel sneu voor zowel paard als eigenaar.

Laat een reactie achter