Het ouder wordende dier

geplaatst in: Gedrag, Homeopathie | 2

Het ouder worden gaat bij zowel mens als dier regelmatig gepaard met klachten. Dit kunnen chronische ziekten zijn, maar ook bijvoorbeeld slijtage klachten. In veel gevallen zijn de klachten niet meer omkeerbaar. Daarom spreken we in die gevallen van palliatieve behandelen, wat betekent dat de middelen verzachtend werken, maar dat er uitgegaan wordt dat het dier niet meer beter wordt. Vaak kunnen de gegeven middelen niet afgebouwd worden, zoals dat bij andere situaties wel gebeurd. Deze dieren blijven op een onderhoudsdosis staan om de klachten die er zijn goed te houden. Homeopathie kan een heel waardevolle methode zijn bij het ouder wordende dier en palliatieve behandeling!

In mijn vorige blog heb ik een uitgebreid voorbeeld geschreven van een chronisch ziek dier, welke niet meer beter wordt, maar wat het heel goed doet. In dit voorbeeld wordt ook aangegeven dat homeopathie prima naast reguliere medicatie kan en daarin heel waardevol is.

De hormonale stofwisselingsziektes, zoals suikerziekte, schildklierproblematiek en cushing komen vaak voor op oudere leeftijd. In enkele gevallen is dit proces om te keren omdat het nog om een functionele stoornis gaat en de functie nog te herstellen is. In andere gevallen is dit niet zo en heeft het lichaam ondersteuning nodig van reguliere medicatie die de functie van het bepaalde orgaan gedeeltelijk vervangen.

In beide gevallen kan de homeopathie waardevol werk verrichten. Bij dieren die nog niet op de reguliere medicatie staan kan gekeken worden of het proces nog omkeerbaar is. Juist als de dieren nog niet op de medicatie staan en dus nog niet afhankelijk zijn van deze medicatie kan het resultaat goed zijn. Maar ook al staat een dier al wel op reguliere medicatie kan het zijn dat er nog steeds klachten blijven, die heel goed homeopathisch te behandelen zijn. Een voorbeeld hiervan is een oudere Jackrussel met Cushing. Deze hond stond op de reguliere medicatie maar bleef klachten houden. Hij bleef niet helemaal stabiel op de reguliere medicatie voor de cushing en hij had ouderdomsklachten, met name het trillen van de achterpoten. Met homeopathische medicatie werd hij voor lange tijd stabiel. Zonder middelen kon hij duidelijk niet, maar met ging het een aantal jaar erg goed.

Kat

Een veel voorkomend probleem bij oudere katten is nierinsufficiëntie. Vaak gaat dit gepaard met vermagering, veel miauwen/ onrust en overgeven. Bij nierinsufficiëntie, zeker als er duidelijke klachten zijn, is er al schade in de nieren en is dit niet of nauwelijks meer te herstellen, maar is heel goed te ondersteunen en goed te houden! Een kat in mijn praktijk had vooral last van miauwen en overgeven. De kat was bij de dierenarts geweest en kreeg speciaal dieetvoer, maar verbeterde daar niet op. Hij kreeg tabletjes tegen het overgeven wat de klachten wel verminderde, maar niet weg liet gaan. Met homeopathische middelen is er verbetering in zijn klachten gekomen. Deze kat was al behoorlijk ziek toen hij bij mij in de praktijk kwam.  Door de middelen is hij een hele periode duidelijk beter geweest, tot dat hij snel aftakelde en overleed. Het mooie van de homeopathie hierin is dat het dier langere tijd goed doet en dan heel snel achteruit gaat en overlijd. De lijdensweg wordt hierdoor aanzienlijk korter.

Ook gedragsverandering op oudere leeftijd is goed te begeleiden met homeopathie! Een voorbeeld is een ouder wordend paard die wat chagrijniger werd. Zowel naar mensen als naar het andere paard snel boos gedrag vertoonde, terwijl het altijd een heel vriendelijk en sociaal paard is geweest. Met de juiste middelen stond deze merrie 2 dagen later al weer bij de schoft te krauwen met het andere paard! Een ander voorbeeld is een hond die bij het ouder worden onzeker werd. Zijn ogen en oren gingen achteruit en dat maakt dat hij snel onrustig en onzeker is. Ook deze hond reageert erg positief op de middelen.

2 reacties

 1. Freddy de Witte

  Geachte, onze Jack Russell wordt 14 jaar. Hij heeft een vergroot hartje dat tegen de luchtpijp drukt. Hoesten is het gevolg. Het begint meestal rond 3 of 4 uur in de nacht. De gewone geneeskunde kan weinig doen. Via de osteopathe kreeg ik uw gegevens. Denkt u iets voor ons te kunnen betekenen? Vele groeten van ons. We wonen in Sluis.

 2. Leonie

  Beste Freddy,
  Ik heb veel ervaring met het behandelen van oudere dieren, ik heb je even een mail gestuurd met verdere informatie.
  Met vriendelijke groet,
  Leonie Noordhoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *