Voorbeelden van homeopathie bij vuurwerkangst.

geplaatst in: Gedrag, Homeopathie | 2

In mijn vorige blog schreef ik over vuurwerkangst bij dieren (vuurwerkangst bij dieren). Daar schreef ik onder andere dat de mate van angst afhankelijk is van meerdere factoren. En dat vooral ook de gevoeligheid, de constitutie van een dier meespeelt. In deze blog zal ik dit verduidelijken met een aantal voorbeelden.

Een Cocker spaniël met ernstige vuurwerkangst.

Deze hond was in zijn algemeen erg onzeker en bang. Naast de vuurwerkangst zag je bijvoorbeeld ook angst voor andere honden. Als ze het park in kwam en ze rook andere honden, dan keerde ze om en wilde naar huis.

De vuurwerkangst was extreem. Als het ’s avonds vroeg donker werd vertrouwde ze het al niet buiten. Bij een licht knal schoot ze totaal in de stress. Als ze buiten was wilde ze maar 1 ding: Naar huis. Ze was daar niet uit te halen. Ook in huis was er bij een lichte knal al veel stress: Hijgen, trillen, weg willen etc. Ook op andere harde knallen reageert ze extreem.

Ook was ze bang voor onweer. Zo erg dat als wij nog helemaal niks merkten, ze al angstig zat te kijken en te luisteren. Ook bij onweer was ze vol stress, trillen, weg willen. Gezien de heftige angst en onzekerheid heeft deze hond langere tijd middelen gehad. Bij zo’n dier zie je dan dat het steeds beter gaat, maar dat het ook de tijd nodig heeft. Soms vallen ze is wat terug, soms gaat het met sprongen vooruit.

Troika ©

Nu is de angst & onzekerheid naar honden helemaal weg. De angst voor onweer en vuurwerk is sterk verminderd. Onweer hoort ze niet meer van ver aankomen. Afhankelijk van hoe hard het gaat blijft ze slapen, vind ze het ok, maar kijkt wel op, of loopt ontspannen naar een verstopplekje.

De angst voor harde knallen is sterk verbeterd. Een of enkele knallen kan ze prima hebben. Als ze dan buiten loopt kijkt ze even op, maar gaat weer verder met waar ze mee bezig was. Als ze toch schrikt is ze er beter uit te halen.

Wat je dan nog ziet is dat het de laatste 2 dagen van het jaar opstapelt. Zeker op 31 december, wanneer er knal na knal is, herstelt ze niet meer, omdat er dan alweer een volgende knal is. Echter ook daarin is er in huis een hele sterke verbetering, met veel minder stress, ze voelt zich thuis veiliger! En waar ze eerder in een nieuwe jaar nog lang bang bleef, is ze nu 1 januari gelijk weer hersteld.

Deze hond is heel sterk verbeterd, maar niet angstvrij. Ik denk dat we dat ook niet kunnen verwachten bij een hond die zo extreem bang is. Maar er is veel winst gehaald:

 • Minder snel bang, enkele knallen kan ze aan
 • Als ze schrikt herstelt ze sneller, is makkelijker uit de angst te halen
 • In huis voelt ze zich duidelijk veiliger
 • De tijd dat ze bang is, is veel korter, van weken naar maar 2 dagen
 •  Het herstel is veel sneller. 1 Januari direct weer vrolijk.

Dit voorbeeld is extreem. Uiteraard zijn er ook honden die minder bang zijn.

 • Bijvoorbeeld een hond die alleen met oud en nieuw onrustig, hijgerig was. Deze hond doet het met homeopathische middelen tijdens oud en nieuw prima. Gaat bij de eigenaren op de bank zitten en vind het dan ok!
 • Maar ook een hond die behandeld wordt voor een ziekte en met oud en nieuw bang is, heeft vorig jaar een stuk minder last gehad ervan door het inzetten van homeopathische middelen.

Overige adviezen:

Bij het bovenstaande voorbeeld heb ik ook een advies gegeven om een “holletje” te maken. Zodat de hond een verstopplekje heeft. Voor sommige honden kan dit helpen.

De andere hond uit bovenstaand voorbeeld wilde graag bij de eigenaren zitten. Deze hond zocht steun bij de eigenaren. Door steun te geven werd deze hond enorm geholpen.

Wil je een individueel advies voor uw hond met homeopathische middelen, eventueel aangevuld met tips voor de omgang met uw angstige hond? Bel of mail me dan!

2 reacties

 1. Jacqueline pieck

  Heb een hond met ergere vuurwerk angst gebruik nu bachbloesem op maat zou fijn vinden voor wat hulp

 2. Leonie

  Beste Jacqueline,
  Wat vervelend dat jou hond zo’n erge vuurwerk angst heeft. Homeopathie is een individuele geneeswijze. Om goed advies te kunnen geven heb ik graag even persoonlijk contact, zodat ik de middelen op maat aan kan passen. Zou je me een email kunnen sturen, zodat ik persoonlijk kan reageren.
  Met vriendelijke groet,
  Leonie Noordhoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *