Homeopathie en acute situaties

geplaatst in: Homeopathie | 0

In mijn praktijk kom ik voornamelijk diverse chronische klachten en gedragsklachten tegen. Dat homeopathie ook goed en snel kan werken in acute situaties is minder bekend. Daarover deze blog.

Acute klachten kan je opsplitsen in 2 soorten:

  • Incidenten: Hierbij komt de oorzaak van buitenaf, denk aan een trap, een ongeluk, een val etc. Hierbij zie je dat de klacht zich in de meeste gevallen plaatselijk bevind. Het dier zelf is verder niet ziek(Het kan wel ziek worden als er bijvoorbeeld een (ernstige) ontsteking volgt). Buiten de fysieke incidenten zijn er ook emotionele trauma’s die hier onder vallen. Denk bijvoorbeeld aan enorme schrik, of het verdriet na het verliezen van een maatje!
  • Acute ziektes: Bij acute ziektes zie je in eigenlijk alle gevallen het hele dier ziek is. Denk aan diarree, griep, koliek etc. Allemaal ziektes waarbij je duidelijk aan het dier kan zien dat het zich niet lekker voelt. Hierbij kan de oorzaak liggen in iets van buitenaf zoals iets verkeerds gegeten, ziek nadat het dier in de sloot heeft gelegen, een vreemd voorwerp wat binnen is gekomen (denk bijvoorbeeld aan een hoefzweer bij paarden!), maar ook bijvoorbeeld virusinfecties.

Ook al ligt de oorzaak buiten het dier, of is hem iets overkomen, het dier kan er goed ziek van zijn (in tegenstelling tot bijvoorbeeld een blessure!). Een dier in zo’n situatie kan gaan overgeven, koorts krijgen, een ontsteking hebben etc.

Het verschil met een incident ligt aan het feit dat het hele dier ziek is. Het dier heeft niet plaatselijk koorts, maar zijn hele lichaam heeft koorts. Ook kan het hier verschillen van individu tot individu hoe het dier reageert. De ene hond kan alles eten en wordt nergens ziek van, de andere hond hoeft maar iets verkeerds te eten en heeft gelijk buikpijn. Dit geeft aan dat ook de eigen weerstand en daarmee de constitutie meespeelt.

In de acute ziektes kun je een onderscheid maken tussen de besmettelijke ziektes en de overige acute ziektes. Bij beide soorten is over het algemene het hele dier ziek en speelt de weerstand een rol. De oorzaak ligt echter ergens anders.Lucca bos ©

Ook chronische ziektes kunnen acuut opleven. Een voorbeeld is Lucca, de hond uit een eerder blog. Deze hond heeft chronische diarree waarbij er momenten waren dat het acuut werd. Dan heb je ook een acute opleving, maar ligt de oorzaak in het chronisch ziek zijn en niet bij echte acute ziektes, aan iets van buitenaf.

In alle gevallen kan homeopathie helpen. Bij acute ziekte is de ziekte nog niet zo diep doordrongen, zodat de reactie op homeopathische middelen vaak heel snel is.

Ook daarin is Lucca een mooi voorbeeld, toen hij ernstige acute diarree had, knapte hij met het juiste middel binnen een half uur op. Omdat er bij hem veel meer meespeelde volgde er wel een langdurige ondersteuning, maar de reactietijd in de acute situatie was bijzonder kort!

Andere voorbeelden van de snelle reactietijd zien we ook bij EHBO situaties. Pas nog een hond die met zijn poot onder een paardenvoet was beland. Liep direct op 3 poten en piepte van de pijn. Na een uur intensief voorschrijven met een homeopathisch middel liep hij daarna op 4 poten weg, als of er niks gebeurd was!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *