Naast de aandacht voor het oplossen van diverse klachten en symptomen, zowel op fysiek als op gedragsniveau gaat de homeopathie nog een stapje verder.
De belangrijkste vraag waar mensen vaak mee komen is het oplossen van “het probleem”.
Echter daarna is de vraag hoe voorkom je dat het terugkomt? Of dat er iets anders terugkomt? Hoe kom je tot gezondheid? Hoe kom je in balans?
Ik kan dat uitleggen naar aanleiding van het plaatje hiernaast.
De pan moet je voorstellen als het dier.
De constitutie is hoe je dier is. Zijn bouw, zijn kleur haar, zijn karakter hoe hij in de basis is, hoe hij geboren is. Dit is heel individueel, maar daarin zit wel een stuk erfelijkheid: Een deel van wie je bent krijg je mee van je ouders.
In het leven van het dier gebeurt van alles. Denk dan aan ongelukjes, positieve en negatieve ervaringen, omstandigheden waarin hij leeft, ziektes en medicijngebruik wat hij doormaakt, de voeding wat hij krijgt etc. Al deze dingen hebben invloed op het dier. Soms zoveel dat er klachten (in het plaatje zichtbaar gemaakt als wolken) van komen. Hoe snel er klachten komen is afhankelijk van de constitutie, hoe voller de pan, hoe sneller er klachten komen. Het ene dier is sterker geboren als de ander. Sommige dieren hebben een bepaalde aanleg voor ziektes, denk hierbij aan ras gebonden gevoeligheid voor bepaalde ziektes. Maar ook individueel kan er een aanleg zijn, bijvoorbeeld een aanleg voor allergieën of een gevoeligheid op darmen.
Stel nu dat er een klacht komt en deze is (homeopathisch) behandeld en weg gegaan.
Dan is er nog niet direct iets gedaan met de aanleg, de gevoeligheid. Er is eigenlijk nog niks met “de pan” gebeurd. “De pan” kan nog net zo vol zitten. En dan komen er heel snel weer nieuwe klachten.
In de homeopathie kunnen we door middel van een constitutiemiddel behandelen op “de pan”.
We geven dan een middel op de constitutie van het dier om hem sterker en weerbaarder te maken. Om hem in balans te brengen en op die manier zo goed mogelijke gezondheid te creëren. Je kunt de gevoeligheid vaak verminderen, soms zelfs helemaal weg halen. Tot hoever dat lukt is altijd afhankelijk van het individuele dier.
In mijn volgende 2 blogs zal ik deze manier van kijken verduidelijken met een voorbeeld:
Voor een voorbeeld van een medisch probleem: een hoefbevangen pony.
Uitleg over een gedragsprobleem: Vuurwerkangst bij dieren
Geef een reactie