Huidklachten bij de hond

geplaatst in: Homeopathie | 0

Huidklachten zijn een heel groot en breed probleem bij honden en een van de meest voorkomende vragen bij mij in mijn praktijk.

Huidklachten zijn breed in de zin hoe deze geuit worden: Denk aan jeuk, maar ook kale of rode plekken. Met of zonder korsten, vochtig of juist heel droog etc. Vaak gaan huidklachten ook samen met (terugkerende) oorontsteking of problemen aan de anaalklieren.

Daarnaast zijn huidklachten ook heel breed in oorzaak. Regulier wordt dan vaak gezocht naar “de veroorzaker”: Naast voedselsallergie komen er ook vlooienallergie, mijtenallergie of een allergie voor bepaalde grassen of planten voor. Het voedsel, de vlo, de mijt of het gras wordt dan als de veroorzaker gezien en moet vermeden worden. Mocht het contact met “de oorzaak” niet te vermijden zijn, dan worden er immuun-onderdrukkers gebruikt, zoals bv apoquel of prednison. Dan wordt er niks met de oorzaak gedaan, alleen de reactie wordt stop gezet.

Echter in de homeopathie kijken we verder dan de oorzaak en dat noemen we de aanleiding. Het is namelijk wel deze hond, met dit immuunsysteem die zo reageert. Iedere hond komt in aanmerking met grassen, planten en vlooien. En op ieder zijn huid leven mijten. Wat en waarom gaat een bepaalde hond daar dan met een allergische reactie op reageren? Naar mijn visie is dat het stukje waar we de aanleiding en het ontstaan moeten zoeken van de klachten. En dat is ook het stukje waar homeopathische middelen mooi werk kunnen doen om de klachten daadwerkelijk te verbeteren.

In welke hoek moeten we deze “aanleidingen” tot disbalans in het immuunsysteem zoeken? In mijn visie zijn dat meerdere aspecten. Dit kan ook een combinatie zijn van verschillende aspecten. De volgende zijn in mijn ogen de belangrijkste:

  • Voeding: staat met stip op nummer 1. Het ontwikkelen van een goed immuunsysteem begint in de darmen. Om te bepalen wat goede voeding is voor een dier, moeten we kijken wat zo’n dier van nature eet. Waar zijn de darmen voor gemaakt om te verteren. Dat is voor honden een groot aandeel vlees. De voeding die we aan de honden geven moet dan ook veel vlees bevatten. Als de voeding niet goed is, doordat deze bijvoorbeeld te veel koolhydraten bevatten of andere stoffen waar een hond niets mee kan, dan moeten deze stoffen afgevoerd worden door het lichaam. Normaal gaat dit via de ontlasting. Maar als het gehalte afvalstoffen te hoog is, dan gaat het lichaam andere wegen bedenken om van de afvalstoffen af te komen: De huid, oren en anaalklieren zijn daar een belangrijke manier in.
  • Vaccinatie: Over vaccinatie heb ik eerder een blog geschreven: Vaccineren bij dieren. Hierin is te lezen hoe vaccinatie in mijn ogen een allergie kan veroorzaken of via de afvoer van afvalstoffen een bijdrage kan leveren aan het ontstaan van huidklachten. Op de manier wat daar staat besproken kan vaccinatie ook aanleiding zijn tot een voedselallergie. Dan heb je een combinatie van oorzaken gelegen in de voeding met vaccinatie.
  • Castratie/ sterilisatie: Castratie en sterilisatie zijn moeilijke onderwerpen; ik ben niet per definitie voor of tegen castratie. Aan de ene kant is het een behoorlijke belasting voor het dier. Er zijn echter enkele dieren waarbij ik denk dat castratie meer rust brengt. Hoe dan ook zie ik in de praktijk wel is huidklachten ontstaan na castratie. Door de castratie veranderd de hormoonhuishouding van dieren wat invloed kan hebben op het stofwisselingssysteem en daarmee op het hele lichaam, inclusief de huid.
  • Stress: Stress is een heel breed begrip. Het kan fysieke stress zijn door problemen of pijn is het lichaam. Of emotionele stress, door bijvoorbeeld angst. En zo zijn er veel meer voorbeelden. Als je een moment heel bang bent, dan komen er stofjes vrij in je lichaam die zorgen dat er veel energie vrij komt om in actie te komen. Bijvoorbeeld om te vechten of te vluchten, afhankelijk van de situatie. Er gaat dan even wat minder energie naar je stofwisseling en het immuunsysteem. Dit geeft niet, als dat moment maar kort duurt, dan herstelt het lichaam daarna wel. Als er echter sprake is van langdurige stress, door bijvoorbeeld langdurige angst, dan kan het immuunsysteem langdurig onderdrukt worden, waardoor allerlei problemen kunnen ontstaan.

DSC06450

Bij al deze aanleidingen geldt dat het ene dier daar natuurlijk gevoeliger voor is dan het andere dier. Het ene dier is gevoeliger voor stress, het andere dier juist voor hormonale veranderingen. En de volgende heeft al een aangeboren gevoeligheid voor vaccinaties. Hoe je reageert op dingen die in je leven gebeuren zegt iets over wie je bent. En dat geldt ook voor dieren. In de homeopathie noemen we dit je constitutie. Je constitutie speelt een belangrijke rol in het ontstaan van wat voor ziekte dan ook, omdat het iets zegt over het stukje waar je gevoelig voor bent.

In je constitutie zit ook een stukje erfelijkheid meegenomen. Hoe je je ontwikkelt, waar je gevoelig voor bent, kan overgenomen zijn van je ouders. Dat zie je bij honden ook heel duidelijk, doordat er rassen zijn die gevoeliger zijn voor huidklachten.

Al deze verschillende punten kunnen een rol spelen bij het ontstaan van de huidklachten. Bij de ene hond ligt de nadruk op de erfelijkheid, bij de ander ligt de nadruk op de stofwisseling en de voeding en bij de volgende weer meer op stress. Doormiddel van een homeopathisch adviesconsult kan ik door de symptomen en het verhaal van de hond een gericht, individueel plan adviseren, waarbij ik dus kijk waar de nadruk op ligt bij deze specifieke hond. Met de informatie zal ik individueel gekozen homeopathische middelen voorschrijven, die passen bij de hond en het ontstaan van de klachten. Daarnaast zal ik dan ook gericht advies geven met betrekking tot voeding, gedrag en vaccinatie, mocht dat nodig zijn. Wil je hier meer informatie over, neem dan gerust contact met me op!

In mijn volgende blog zal ik deze theorie verduidelijken met voorbeelden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *