Individueel kijken naar voeding 3

geplaatst in: Voeding | 0

Als we het hebben over ziekte en gezondheid is het ook belangrijk aandacht te besteden aan de voeding. Echter de vraag is dan: Wat is gezonde voeding?

Een groot percentage van de immuun cellen zit in onze darmen. Vele onderzoeken wijzen uit dat de darmen, met name de darmflora (welke bestaat uit miljoenen micro-organismen) een belangrijke rol spelen in onze gezondheid.

De darmflora is dus 1 aspect van gezonde voeding. Het andere aspect is genoeg nutriënten (Voedingsstoffen die onmisbaar zijn voor de functies binnen het lichaam) binnen krijgen.

Honden zijn in principe vleeseters, maar kunnen wel wat plantaardig materiaal verteren. Vaak worden honden vergeleken met wolven in hun gedrag en in hun voeding. Natuurlijk is het interessant om naar voorouders te kijken, maar in mijn ogen is de diersoort “hond” een aparte groep met heel veel eigen kenmerken en moeten we in de voeding meegaan met de ontwikkeling van de diersoort hond, zonder te vergeten wat de voorouders zijn. Door de rasfokkerij zijn er in de honden enorm veel variaties en er zijn heel veel individuele verschillen. Dit maakt dat in mijn visie dat voeding voor honden niet kan bestaan uit 1 manier van voeren. Natuurlijk zal dierlijke ingrediënten een basis moeten zijn. Maar hoe dat in het vat gegoten wordt, hoe dat gecombineerd en gevoerd wordt, dat is vooral afhankelijk van het dier zelf.

Daarmee kom ik tot mijn belangrijkste visie op voeding: Voor het beste voer moet gekeken worden naar het individuele dier. Er is niet 1 geschikt voer voor alle dieren van dezelfde soort. Het ene dier doet het beter op het ene voer, de ander op het andere voer. Dit is van vele factoren afhankelijk: Van ras, leeftijd, activiteit, eventuele ziekten etc. Maar ook vooral van de eigen aanleg, de eigen gevoeligheden van het betreffende individu.

Als voorbeeld kom ik in mijn praktijk vrij veel honden tegen met (chronische)  diarree klachten. Hierbij speelt voeding een grote rol. Een aantal honden knappen op van het voeren van vers vlees, andere juist van het voeren van een goede brok. Soms is het even zoeken naar welk merk/ soort voer het beste past bij jou hond. In mijn praktijk heb ik echter ook een aantal honden gehad die juist verbeterde met het toevoegen van groente/ vezels. Of het voeren van een goed merk brok. Mijn eigen dieren zijn voor mij altijd weer een inspiratiebron voor het ontwikkelen van meer kennis van bepaalde aspecten. Zo ook hier een voorbeeld van mijn eigen hond, Lucca. Zijn verhaal heb ik al eerder geschreven in deze blog. Voeding is een aspect bij zijn behandeling geweest. En na een periode van zoeken, uitproberen van verschillende merken vlees en brok, ben ik bij hem over gegaan op een brok van een goed merk. En hier doet hij het heel goed op! Een ander voorbeeld uit mijn praktijk is een andere hond met diarree klachten. Deze hond kreeg al vlees, maar had als nog met regelmaat diarree. Hij at ook vaak niet zo goed. Bij deze hond werkt het goed als er naast vlees ook groente of psyllium toegevoegd wordt als vezels. Sindsdien heeft hij betere ontlasting!

Wat betreft hondenvoeding is mijn conclusie dus niet geef ze allemaal vers vlees! Voor een aantal honden en hun eigenaren is vers vlees de oplossing. Maar er zijn ook andere mogelijkheden, zoals een goede brok. Wat vooral belangrijk is: Blijf kijken naar waar jou hond het goed op doet!

Wat ik in deze blog ook mee wil geven, in het kader van bewustwording, is dat de hoge vleesconsumptie in onze westerse maatschappij (Voor mensen en voor onze huisdieren) een aanslag is op onze planeet, de aarde. Daarnaast is het ook goed om je bewust te zijn waar de voeding van jou hond vandaan komt. Het voeren van vlees aan jou huisdier om te voeren naar zijn natuur kan een prima keus zijn. Maar kijk ook naar de dieren die je voert: Hoe is hun leven geweest? In het kader van deze onderwerpen kan de keus voor minder dierlijke en meer plantaardige ingrediënten in de voeding van jou hond een keus zijn, mits dit geen problemen geeft voor jou hond!

Meer lezen?

Individueel kijken naar voeding 1 – Paarden

Individueel kijken naar voeding 2 – Katten

Individueel kijken naar gedrag

Wil je voedingsadvies voor jouw dier? Ik kan je helpen met jouw zoektocht naar het meest geschikte voer voor jouw dier! Bel of mail gerust voor meer informatie! 06-43409056/ Info@leonienoordhoek.nl

Laat een reactie achter