Als we het hebben over ziekte en gezondheid is het ook belangrijk aandacht te besteden aan de voeding. Echter de vraag is dan: Wat is gezonde voeding?
Een groot percentage van de immuuncellen zit rond onze darmen. Vele onderzoeken wijzen uit dat de darmen, met name de darmflora (welke bestaat uit miljoenen micro-organismen) een belangrijke rol spelen in onze gezondheid. De darmflora is dus 1 aspect van gezonde voeding. Het andere aspect is genoeg nutriënten (Voedingsstoffen die onmisbaar zijn voor de functies binnen het lichaam) binnen krijgen. De bovenstaande aspecten spelen een rol bij wat je voert. Een ander aspect van goede voeding is hoe je het voer aanbied.
In deze 3 delige serie van blogs ga ik in ieder deel apart in op de voeding van een bepaald diersoort, te beginnen bij paarden.
Paarden zijn echte planteneters, hebben enorm lange grote darmen om de grove structuur van de celwand van planten af te breken. Dit wordt onder andere gedaan door de darmbacteriën, die deze vezels om kunnen zetten in vetzuren wat brandstof is voor het paard. Ruwvoer is dus het allerbelangrijkste voor paarden.
De maag van paarden is gemaakt om continue te eten. In het wilde eten paarden zo’n 16 uur per dag. Gebleken is dat paarden die lang zonder ruwvoer staan heel snel maagzweren krijgen. Een belangrijke regel in het voeren van paarden is voor mij dan ook dat ze niet te lang zonder ruwvoer staan. Ook voor de darmflora, de darmbacteriën is veel ruwe vezels van belang, wat te vertalen is naar veel ruwvoer.
Echter vaak is alleen ruwvoer niet voldoende en moet dit aangevuld worden met vitamines, mineralen en eventueel eiwitten en energie, afhankelijk van het ruwvoer, maar ook het type paard, leeftijd en activiteit kan een passend dieet samengesteld worden.
Daarmee kom ik tot mijn belangrijkste visie op voeding: Voor het beste voer moet gekeken worden naar het individuele dier. Er is niet 1 geschikt voer voor alle paarden. Het ene dier doet het beter op het ene voer, de ander op het andere voer. Dit is van vele factoren afhankelijk: Van ras, leeftijd, activiteit, eventuele ziekten etc. Maar ook vooral van de eigen aanleg, de eigen gevoeligheden van het betreffende individu.
Als voorbeeld mijn eigen paarden:
Met Stef rijd ik redelijk fanatiek. Omdat hij in verband met insulineresistentie vrij schraal gevoerd wordt is een goed vitamine/ mineralensupplement zeker belangrijk. Echter daarnaast merkte ik dat hij ook extra eiwitten nodig heeft. Omdat hij vrij arm hooi krijgt, krijgt hij ook te weinig eiwit binnen voor het werk wat hij doet. Ik merkte dit aan het gebrek aan spierkracht en moeite zijn spieren op te bouwen. Stef krijgt een aanvulling op zijn dieet in de vorm van luzernebrokjes waar een heel hoog eiwitpercentage inzit, maar waar weinig suikers in zit. Heidi, mijn andere haflinger geniet lekker van haar pensioen op de wei. Ze heeft vergevorderde artrose en naast homeopathie en een supplement krijgt zij ook extra vitamine D, wat haal heel erg helpt de winter door te komen!
Een ander voorbeeld van een paard uit mijn praktijk: Dit paard kwam met frequent dunne ontlasting. Naast een homeopathisch advies heb ik dit paard ook 2 voedingssupplementen voorgeschreven voor de darmen.
Mijn basis advies voor paarden is altijd genoeg van een goed ruwvoer te geven, maar daarnaast kan het rantsoen dus aangevuld worden met voedingssupplementen, afhankelijk van het individuele paard! Individueel kijken is heel belangrijk dus bij het bepalen wat gezonde voeding is!
Wil je voedingsadvies voor jouw dier? Ik kan je helpen met het zoeken naar het meest geschikte voer voor jouw dier! Bel of mail gerust meer informatie! 06-43409056/ Info@leonienoordhoek.nl
Meer lezen?
Blog over individueel kijken naar gedrag!
Geef een reactie