Individueel kijken naar voeding 2

geplaatst in: Voeding | 0

Als we het hebben over ziekte en gezondheid is het ook belangrijk aandacht te besteden aan de voeding. Echter de vraag is dan: Wat is gezonde voeding?

Een groot percentage van de immuuncellen zit rond onze darmen. Vele onderzoeken wijzen uit dat de darmen, met name de darmflora (welke bestaat uit miljoenen micro-organismen) een belangrijke rol spelen in onze gezondheid. De darmflora is dus 1 aspect van gezonde voeding. Het andere aspect is genoeg nutriënten (Voedingsstoffen die onmisbaar zijn voor de functies binnen het lichaam) binnen krijgen. Een derde aspect van goed voeren is de frequentie en manier van voeren!

Eerder schreef ik een blog over paardenvoeding. In deze blog gaan we het hebben over katten!

Katten zijn echte vleeseters. Katten kunnen geen plantaardig materiaal verteren en zijn afhankelijk van Taurine, een aminozuur welke voornamelijk voorkomt in vlees. Wij mensen kunnen taurine zelf maken, maar katten moeten dit uit hun voeding halen en dat maakt taurine voor katten een essentieel aminozuur. Katten kunnen daarom niet vegetarisch eten en zijn gebaat bij een vleesrijke voeding. Van nature halen katten ook veel vocht uit de prooidieren die ze eten. De vochthuishouding is ook iets om rekening mee te houden in het voeren van katten.

In tegenstelling tot honden vind ik voor katten vers vlees wel het beste. Dat kunnen ze het beste verteren, daar zitten voor katten de beste nutriënten in en genoeg vocht. Echter het lastige van katten is dat ze nogal kieskeurig zijn… Veel katten eten brokjes nu eenmaal makkelijker.

Daarmee kom ik tot een ander aspect van mijn visie op voeding: Voor het beste voer moet gekeken worden naar het individuele dier. Maar daarnaast moet het ook passend zijn voor de eigenaar!  Naast de honden is er bij katten ook een groeiende groep die hun kat vlees geeft, Een positieve ontwikkeling! Echter is het dan verkeerd als je je kat toch brokjes geeft, omdat de kat dat beter eet, omdat het praktischer is, omdat je kinderen in huis hebt en het schoner vindt etc? Er zijn legio redenen waarom je je kat toch brokjes wilt geven. Als je nadenkt over de voeding, over het merk voer, de kwaliteit van het voer, kan een brok ook een alternatief zijn!

Een voedingsvoorbeeld wat ik bij katten veel tegenkom is overgewicht. Los van wat je voert is mijn ervaring dat de frequentie van voeren hier ook een aspect in is. In dit geval een voorbeeld van de kat Wammes, de mooie rode kater van de foto. Wammes houd wel van eten en is vanuit zijn constitutie een kat die aanleg heeft om te dik te worden. Zijn broer is heel anders gebouwd en heeft dit veel minder. Het is dus van jongs af aan opletten dat hij niet te dik wordt. Van nature eet een kat meerdere keren per dag kleine prooidieren. Vaker voeren kan dus echt meehelpen in het bestrijden of voorkomen van overgewicht. Door Wammes 4 keer per dag te voeren kwam er veel meer balans in zijn gewicht!

Wil je voedingsadvies voor jouw dier? Ik kan je helpen met het zoeken naar het meest geschikte voer voor jouw dier! Bel of mail gerust voor meer informatie! 06-43409056/ Info@leonienoordhoek.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *