Melanoom en Sarcoide bij paarden

geplaatst in: Homeopathie | 1

Bij paarden komen 2 verschillende huidtumoren voor, namelijk melanoom en sarcoiden. Over het algemeen zijn beide soorten goedaardig. Een melanoom bestaat uit overmatige delende pigmentcellen en komt vooral voor bij schimmels. Een sarcoide is een huidtumor die bij alle soorten paarden voor kan komen. Beide huidtumoren komen met name voor op dun behaarde delen, bv rond de ogen, neus en oren of rondom de anus.

De reguliere behandeling is afhankelijk van de plek, grootte en soort van de tumor. Indien deze tumoren nog klein zijn en op een plek zitten waar het geen kwaad kan wordt over het algemeen geadviseerd om ze te laten zitten.

In de homeopathie kijken we vooral naar de klachten en symptomen en kiezen we daarop de middelen, maar omdat ik werk via de ziekteclassificatie kun je naast het voorschrijven op het beeld van klachten ook voorschrijven op bepaalde tendensen. Zo kun je bijvoorbeeld een tendens hebben tot het ontwikkelen van ontstekingen. Maar ook het ontwikkelen van tumoren kan een tendens zijn, wat zich vaak uit in terugkerende tumoren.

2 voorbeelden van homeopathische behandeling van huidtumoren bij paarden:
– Een PRE schimmel merrie had een wrat onder haar oog. Deze is weggehaald door de dierenarts en onderzocht. Dit bleek een tumor te zijn. Later ontwikkelde zich 2 wratten onder het oog bij dit paard. Deze groeide behoorlijk snel.
Bij dit paard zag je dus duidelijk een tendens tot het ontwikkelen van wratten/ tumoren.
Deze merrie is een gevoelig dier, met wat dubbel gedrag. Ze kan erg braaf zijn, maar ook ineens de kont in de krib gooien.
Deze 2 aspecten, zowel de tumor/ wratten als haar karakter past goed binnen een homeopathisch middel. Dit paard heeft dit middel langere tijd gehad. In de loop van de tijd zijn de wratten kleiner geworden en uiteindelijk verdwenen.

– Mijn eigen paard, een haflinger ruin van 12 jaar, heeft vorig jaar klachten ontwikkeld door insulineresistentie. Naast het ontwikkelen van gevoelige hoeven en hoefbevangenheid kreeg hij in dezelfde periode dat deze klachten zich ontwikkelden 2 sarcoiden. Een sarcoide op zijn oor en één onderaan zijn kaak.

Sarcoom Stef 1 verkleind sarcoom stef 2a Sarcoom Stef 3

Omdat ik dit heel opvallend vond, dat hij dit ontwikkelt naast insulineresistentie, heb ik de middelen ook hier op gericht. Vrij snel na het starten van de middelen is de sarcoide op zijn oor opgedroogd en er afgevallen. Er bleef nog een korstje over maar die is volledig weg getrokken.

De sarcoide op zijn kaak was toen nog even groot. Ik heb de behandeling doorgezet en uiteindelijk is deze sarcoide opengebarsten en bleef er een zacht bultje over. Deze sarcoide is op dit moment een heel stuk kleiner geworden en ik verwacht dat deze ook helemaal wegtrekt.

  1. Anne

    Ik herkende in de pre schimmel merrie direct Esmeralda , en indderdaad heeft dit goed gewerkt De wrat is weg , leuke blog leonie !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *