Preventie met homeopathie

geplaatst in: Homeopathie | 0

Een interessante vraag die ik wel eens krijg is of er met homeopathie ook preventief iets gedaan kan worden. En dat kan inderdaad.

Door middel van een homeopathische constitutiebehandeling werk je preventief, omdat je het dier weerbaarder maakt, zijn immuunsysteem optimaliseert. Eigenlijk werk je dan naar optimaal balans voor het betreffende dier.

Preventief werken met homeopathie kan met verschillende redenen:

 • Een constitutiemiddel werkt weerstand verhogend als er bijvoorbeeld iets besmettelijks heerst. Dit geeft geen garantie, want of een dier ziek wordt is niet alleen afhankelijk van zijn eigen weerstand, maar ook van de sterkte van de ziekteverwekker. Echter als je “lekker in je vel zit”, dan wordt je minder snel ziek.
 • Een constitutiemiddel kan ingezet worden als een dier ieder jaar in een bepaald seizoen ziek wordt. Denk bijvoorbeeld aan een paard dat ieder najaar gaat hoesten.
 • Bij jonge dieren, als je ziet dat een dier niet helemaal stabiel opgroeit. Bijvoorbeeld een onzekere hond, of juist een hond die heel veel grenzen opzoekt. Vaak zijn dit dieren die last hebben van stress en langdurige stress kan zorgen voor ziekten. Door homeopathische middelen kan zo’n dier beter in balans komen en daarmee voorkom je ziekten op een later moment.
 • Daarnaast kun je heel gericht preventief behandelen. In situatie waarbij je als eigenaar weet dat je dier moeite heeft of mogelijk er klachten van krijgt. Voorbeelden daarvan zijn:
  • Bij dieren die gevoelig zijn voor veranderingen en bijvoorbeeld moeten verhuizen.
  • Dieren die een slechte start hebben gehad, bijvoorbeeld doordat moeder is overleden
  • Dieren die een gebrekkige weerstand hebben, snel ziek zijn of chronisch ziek zijn.
  • Tijdens de dracht en bij pasgeboren dieren om ze een goede start te geven.
  • Dieren die erfelijk belast zijn, waarbij de ouders chronisch ziek zijn.
  • Dieren die erg gevoelig zijn voor vlooien en wormen

Een homeopathisch constitutie middel geeft natuurlijk geen garantie. Het ontstaan van ziekte heeft met zoveel factoren te maken! De eigen constitutie en weerbaarheid van het dier is er 1 aspect van, die kunnen we optimaliseren, we kunnen een zo goede mogelijke balans zien te creëren. Echter sommige dieren zijn al zo lang uit balans, of zijn zo uit balans geboren, dat 100 % niet haalbaar meer is. Bovendien kan er veel in een dierenleven gebeuren wat de balans weer verstoort!

Naast de homeopathie is in de preventie het optimaliseren van voeding en levensomstandigheden enorm belangrijk!         Voeding die past bij de diersoort, een goede huisvesting en een goede relatie met andere dieren en mensen zijn zeer belangrijk voor een gezond leven.

Volgende week in een nieuwe blog een aantal voorbeelden van preventie met homeopathie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *