Vaccineren bij dieren

geplaatst in: Geen categorie, Homeopathie | 0

In mijn vorige blog heb ik geschreven over een hondje met ernstige schade na vaccinatie.
In deze blog wil ik door middel van nog meer voorbeelden ingaan op het vaccineren van dieren.

Ik mijn praktijk kom ik regelmatig dieren tegen die na vaccinatie ziek(er) zijn geworden of symptomen hebben ontwikkeld.

In mijn ogen zijn er 3 problemen met vaccineren:
1) Door de prik bezorg je eigenlijk een klein trauma. Er kan een plaatselijke reactie ontstaan in de vorm van een bult.
2) Bij de vaccinatie worden hulpstoffen mee ingespoten die het immuunsysteem laten reageren, zonder deze hulpstoffen zou het immuunsysteem niet reageren op zo’n kleine hoeveelheid dode of verzwakte ziekmakers. Echter doordat het immuunsysteem geprikkeld raakt kan het ook op andere stoffen gaan reageren. Denk bv aan stof in de omgeving. Dit kan als gevolg hebben dat er een allergie of auto-immuunziekte ontstaat. Over het algemeen gebeurd dit niet “zomaar”. Maar als je al een dier hebt die ziek is, of een dier dat door erfelijkheid al niet een optimaal immuunsysteem heeft, kan dit een risico zijn.
3) Doordat er lichaamsvreemde stoffen in gespoten worden, wordt het afvoersysteem van het lichaam belast. De stoffen moeten immers opgeruimd worden.

IMG-20151023-WA0026

Van alle 3 de problemen heb ik voorbeelden uit mijn praktijk:
1) Een paard dat gevaccineerd werd in haar hals. Er ontstaat een plaatselijke reactie met een enorme bult die afzakt naar de schouder en kreupelheid veroorzaakt. Hier zie je dus een plaatselijke probleem na vaccinatie.
2) Een paard dat hoest en op dat moment gevaccineerd wordt en daarna een stofallergie heeft en blijft hoesten. Een ander voorbeeld is een hond, welke als pup net een paar dagen bij de eigenaar is, vlooien heeft en tegelijk gevaccineerd wordt, die daarna een vlooienallergie ontwikkelt. Bij deze beide voorbeelden is vooral zichtbaar dat het dier vooral op het verkeerde moment is gevaccineerd. Daarnaast speelt er bij beide dieren waarschijnlijk ook wel een gevoeligheid vanuit de constitutie mee.
3) Een hond die na vaccinatie traag wordt, tammer is. Dit hondje was waarschijnlijk al wat uit balans door afvalstoffen. Dat stapelt op. De vaccinatie is daar een deel van of de druppel die de pan doet overstromen.

Alle bovenstaande voorbeelden zijn behandeld met klassieke homeopathie. Het paard met de bult in haar hals en de hond die traag is geworden na vaccinatie zijn prima hersteld. Dat zijn ook de 2 makkelijk te behandelen klachten na vaccinatie.

De 2 voorbeelden van de dieren waarbij een allergie is ontstaan zijn veel moeilijker te behandelen. Omdat bij dit soort gevallen het immuunsysteem afwijkend gaat reageren is het veel lastiger dit weer op het rechte pad te krijgen. Beide dieren zijn erg geholpen met homeopathische middelen, maar blijven wat restklachten houden.

In de regel adviseer ik sowieso niet standaard jaarlijks te vaccineren, maar vaccineren na een titerbepaling. Bij een titerbepaling wordt, door een kleine bloedtest, het aantal antistoffen tegen een bepaalde ziekte gemeten. Op die manier kun je bepalen of een vaccinatie nodig is of niet. Daarnaast is vooral het moment van vaccineren belangrijk: Vaccineren vooral niet als een dier ziek is of niet lekker in zijn vel zit.

Of je je dier wel of niet laat vaccineren en op welke manier is een persoonlijke keuze. Ik meng me liever niet in de discussie van voor- en tegenstanders, maar probeer hierin vooral mijn ervaring en kennis te delen, zodat iedereen voor zichzelf een juiste keuze kan maken. Wat in mijn ogen vooral nodig is, is een stukje bewustwording wat er gebeurd bij vaccinatie en wat er eventueel fout kan gaan. Daarnaast is het belangrijk om kennis te hebben van de ziektes waar tegen gevaccineerd wordt. Zo kan ieder voor zich een keuze maken wat het beste is voor hun eigen dier.

Mocht je advies willen over het wel of niet vaccineren van uw dier, of heeft uw dier klachten na vaccinatie, neem gerust contact met mij op!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.