Voeding voor de hond – Afwisselen of niet?

geplaatst in: Geen categorie | 0

Wat heel veel mensen doen is een merk voer zoeken voor hun hond waar de hond het goed op doet en dan blijven ze deze, vaak zelfs een leven lang geven. En dat heb ik ook jaren gedaan! En toch is het raar… Bij ons mensen is het advies: Eet gevarieerd. Maar voor onze honden geven we alles in 1 kant en klaar brokje en dat dag in dag uit…

Aan de andere kant zijn er ook mensen die KVV voeren. Vaak (maar ook niet altijd!) wordt erĀ  dan wel afgewisseld. Er zijn echter vaak discussies over het wel of niet geven van een premix, of het wel of niet geven van groente erbij. En dat kan wel een belangrijke factor zijn voor het wel of niet compleet voeren!

En natuurlijk er zijn heel veel honden die hier oud mee worden. Op zich zijn er wel regels rondom hondenvoeding; zeker de brokvoeding moet aan bepaalde voorwaarden voldoen en er mag pas “compleet” opstaan als deze ook (volgens de fediaf richtlijnen) compleet is (al is wel de vraag hoe het zit met de controle hierop). Maar wat nu als de brok die je geeft binnen de richtlijnen valt, maar wel bijvoorbeeld laag is in eiwitten, of een bepaalde vitamine of mineraal binnen de richtlijnen valt, maar wel echt aan de onderkant. En je geeft dat jaar in jaar uit… Dan kan het best zijn dat jouw hond toch tekorten krijgt op de lange termijn!

En die lange termijn; dat maakt het ingewikkeld: Wij beoordelen of een hond het goed op de voeding doet op basis van ontlasting, vacht en energie, vaak de 1e weken van het voeren van deze voeding. Maar wat als er op langere termijn toch klachten of symptomen ontstaan, dan verwachten we niet dat de voeding daar de oorzaak van is, maar toch kan dat wel meespelen!

Om compleet te voeren adviseer ik af te wisselen, maar wel goed te kijken naar de hond. Voor sommige honden, zeker als er ziekte of klachten zijn is dit niet altijd een optie. Maar als je een volwassen gezonde hond hebt: Afwisselen! Van merk brok, van diersoort/ merk KVV. Maar geef ook gerust is wat gezonde extra’s: Een eitje, een visje, wat groentes (let wel op wat een hond wel of niet mag!)

Wil je advies over de voeding van jouw hond? Of heeft je hond klachten en wil je gericht met voeding ondersteunen? Stuur me gerust een mailtje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *