In mijn vorige blog schreef ik hoe ik als dierhomeopaat tegen huidklachten bij honden aankijk. Belangrijk is daarin hoe de klachten geuit worden, hoe ze zichtbaar zijn. En de ontstaansgeschiedenis, wanneer is het begonnen, is er toen iets gebeurd?
In deze blog wil ik jullie een aantal voorbeelden geven van huidklachten bij honden uit mijn praktijk:
- Het eerste voorbeeld is van Lucca, mijn eigen hond die ik in een eerdere blog beschreef. Hij kwam op latere leeftijd bij me met chronische darmklachten wat te lezen is in de blog over hem. Naast de homeopathische middelen heb ik hem ook op andere voeding gezet en merkte ik dat hij reageerde op kip en rund. Als ik hem iets van kip gaf ging hij overgeven en aan de diarree, gaf ik hem iets op basis van rund, dan ging hij aan zijn poten kluiven! Lucca is daarom een heel mooi voorbeeld van een huidklacht die een basis heeft in de darmen. Het mooie is dat hij het nu heel goed doet. Naast dat hij eigenlijk nooit meer diarree heeft, kan hij nu ook prima iets van rund krijgen, zonder aan zijn poten te gaan kluiven!
- Het tweede voorbeeld is een Golden Retriever gediagnosticeerd met een mijtenallergie. Het uitte zich in een rode huid en enorme jeuk die erger is in de zomer. Deze hond had van jongs af aan terugkerende hotspots en oorontsteking. Na zijn 1e/2e jaar is dit overgegaan in deze allergische huidklachten. Bij deze hond zie je dat er meerdere dingen spelen: Hij heeft van jongs af aan al klachten bij een ras dat gevoelig is voor huidklachten. Dat geeft aan dat er een stukje erfelijkheid meespeelt. Daarnaast is hij jaarlijks gevaccineerd en gecastreerd. Na het jaar waarin hij gecastreerd is zijn de klachten erger geworden. Hoewel er geen duidelijke link is met vaccinatie en castratie zou dit mogelijk wel mee kunnen spelen. Door de homeopathische middelen gaat het heel goed met deze hond!
- Het derde voorbeeld is een enorme stressgevoelige Ierse setter. Deze hond had last van zijn anaalklieren en beet erg op haar poten. Ook hier heb ik de voeding veranderd en met name middelen ingezet op de lever, waarna de anaalklieren enorm verbeterde. Ook zijn we aan de gang gegaan met het stressgevoelige en prikkelgevoelige van deze hond, waarna ze sterk verbeterd is. Het poten kluiven was duidelijk te linken aan momenten van stress. Nu kan ze veel meer hebben, is weerbaarder, maar gaat nog wel lichte klachten gaat vertonen als er veel stress speelt. Dat is de reden dat op die momenten dat er meer stress is deze hond nog homeopathisch ondersteunt wordt.
- Het laatste voorbeeld is van de mopshond van de foto bij deze blog. De mopshond als ras is ook erg gevoelig voor huidklachten door de plooien bij de neus en hals. Deze hond heeft ook een verleden van hotspots met huidklachten. Bij dit hondje was het kenmerk duidelijk dat het verslechterde in de zomer bij warmte. Op dat beeld heb ik middelen voorgeschreven. Met de homeopathische middelen is er een duidelijke verbetering waarneembaar, al blijft dit hondje wel gevoelig met warm weer. Bij het afbouwen van de middelen kwamen dan toch de klachten, in mindere mate, terug. Daarom staat deze hond op een onderhoudsdosis. Meer informatie daarover vind je in mijn blog over lange termijn behandelingen.
Geef een reactie