Vuurwerkangst bij dieren

geplaatst in: Gedrag, Homeopathie | 3

Het lijkt nog ver weg, maar het is zo 31 december… Voor veel honden, maar ook voor paarden en katten, geen prettige tijd vanwege het vuurwerk. Homeopathische middelen kunnen uw dier ondersteunen in deze moeilijke periode. In deze blog vertel ik hoe. Belangrijk is wel: Begin op tijd!

Tijdens een eerdere blog (Homeopathie gaat verder) heb ik uitgelegd dat klachten kunnen ontstaan door gebeurtenissen uit een leven van het dier, maar dat ook de constitutie, hoe het dier geboren wordt meespeelt in de gevoeligheid voor klachten. Dit geldt voor fysieke symptomen, maar ook voor gedragsproblemen. Hoe dat werkt bij gedragsproblemen zal ik in deze blog uitleggen, naar aanleiding van vuurwerkangst.

Het ontstaan van angst

Bij vuurwerkangst kunnen eerdere ervaringen meespelen in de ontwikkeling van de angst. Soms is het heel duidelijk dat het dier geschrokken is en daarna bang geworden. Andere dieren zijn van jongs af aan al bang  of de angst wordt in de loop van de jaren opgebouwd. Bij allemaal zal de individuele gevoeligheid voor het ontwikkelen van angst een basis spelen in het ontstaan van vuurwerkangst. Vaak zijn het hele gevoelige honden die snel onder de indruk van iets zijn die bang worden. Bij dat soort honden zet een “trauma”, een keer heel erg schrikken, zich ook sneller om in angst. Een gezonde hond herstelt zonder blijvende angst.

De mate waarin een schrikmoment zich omzet in blijvende angst is afhankelijk van de constitutie. Maar uiteraard is de mate van trauma ook belangrijk. De ene hond, die stoer geboren is, wordt bijvoorbeeld pas echt bang als er meerdere knallen achter elkaar, dicht bij hem in de buurt worden af gestoken. Terwijl de andere hond, die vanaf de geboorte al angstig en gevoelig voor geluiden is, na 1 keer een knal op wat grotere afstand al doodsbang is.

Ook de heftigheid van de angst varieert. Er zijn honden die alleen op 31 december zich niet op hun gemak voelen. Andere honden zijn al bang bij de eerste knallen. En sommige honden koppelen de angst voor vuurwerk aan andere dingen, bv aan het feit dat het donker is. En dit kan zich ontwikkelen tot angst voor donker/ in het najaar ’s avonds niet naar buiten willen.

Homeopathie bij vuurwerkangst

Al deze factoren zijn van belang bij een homeopathische advies voor vuurwerkangst. Voor sommige honden is het genoeg om ondersteuning te bieden bij de jaarwisseling. Dit kan door acute middelen of eventueel bach bloesem remedies te geven. Deze middelen werken niet verdovend. Door de middelen neemt het incasseringsvermogen toe, waardoor het dier weerbaarder word voor hetgeen ze bang maakt. Echter bij de meeste honden is het slim om verder te kijken, om te kijken waar de angst vandaan komt, om de constitutionele gevoeligheid te verkleinen. Op die manier neemt het zelfvertrouwen van het dier toe, waardoor het veel beter in staat is met angstmomenten om te gaan.

Ik adviseer regelmatig naast de homeopathische middelen aan de gang te gaan met training, om ook door middel van training de hond te leren dat de geluiden niet eng zijn. Vaak kan juist de combinatie van homeopathie en training  werken!

Bel of mail mij gerust voor de mogelijkheden voor uw dier!

In mijn volgende blog voorbeelden van vuurwerk-angstige honden: Voorbeelden behandelingen vuurwerkangst

3 reacties

 1. marian

  Als je hond nu al bang is voor knallen Wanneer begin je dan met medicijnen

 2. Leonie

  Hoi Marian,
  Als uw hond nu al bang is kan er zeker nu al begonnen worden met medicijnen.
  Het betekend waarschijnlijk wel dat uw hond echt behoorlijk bang is, dat 1 knal al teveel is. Dat betekend dat het beste resultaat te behalen valt als buiten oud en nieuw verder behandeld word, zoals in de blog omschreven.
  Maar juist als er eerder begonnen wordt, kunnen we met dat stukje al wat doen. Al is de tijd dit jaar nog maar beperkt, hoe eerder gestart wordt, hoe meer we kunnen.
  Groetjes Leonie

 3. Fenny Veenstra

  We hebben een Spaans hondje
  En hij is enorm bang voor vuurwerk
  Tenzij dat onze herder er niet bang voor is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *