Al heel vroeg stelde ik mezelf de vraag, hoe komt het dan als er een “griepvirus” rond gaat, dat de een wel ziek wordt en de ander niet? Behalve het virus, bacterie, parasiet of andere ziekteverwekker, speelt er dan toch meer mee bij het ontstaan van ziekten. Al voor dat ik homeopathie ging studeren vond ik dat iets om over na te denken. Want hoe zorgde ik ervoor dat ik bij degene hoorde die niet ziek worden. Kan ik daar zelf iets aan doen?
Overal om ons heen zijn potentiële ziekteverwekkers. Er zitten overal virussen en bacteriën. Sommige minder gevaarlijk als anderen. En sommige helpen ons juist, zoals de “goede” darmbacteriën. De virulentie van een micro-organisme is belangrijk bij het ontstaan van ziekten. De virulentie kan beschreven worden als het ziekmakend vermogen. Van de ene virus of bacterie wordt je sneller ziek dan van de ander. Echter alleen daar naar kijken gaf mij geen goed antwoord op de vraag, hoe komt het dan de een wel ziek wordt en de ander niet?
Maar die ene micro-organisme heeft ook te maken met jóu. Als het bij ons in ons lichaam binnen wil komen moet het eerst langs ons eerstelijns afweer komen. Het wordt blootgesteld aan diverse manieren om hem buiten te houden. Denk aan onze huid, die weerstand biedt, aan de slijmvliezen, aan de zuurgraad in de maag, aan het bloed vol met witte bloedcellen die tot doel hebben jou te beschermen. Dat is stap 1 waarom de een wel ziek wordt en de ander niet: Ons immuunsysteem.
Hoe sterker ons immuunsysteem, hoe sterker wij zijn tegen een ziekteverwekker.
Behalve ons immuunsysteem speelt ook ons intern milieu mee waarin een micro-organismen terecht komt. Om ziek te maken moet een micro-organismen zich vermenigvuldigen, met meer ben je sterker. Dit moet snel gebeuren, want anders krijgt het immuunsysteem de kans om antistoffen te maken. Maar om snel te vermenigvuldigen moet er wel een vruchtbare omgeving zijn: De voedingsbodem voor de betreffende micro-organisme. En dat kan per micro-organisme verschillen. Die voedingsbodem bestaat oa uit temperatuur, zuurgraad, de bacteriële weerstand in de maag en darmen etc. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat bepaalde dieren terugkerende worminfecties hebben. Dat heeft ook te maken met de weerstand van de darmen. Dat heeft te maken met het feit of de darmen een goede voedingsbodem heeft voor de parasiet!
Beide aspecten hebben ook te maken met een stukje individuele gevoeligheid. Hoe vatbaar ben je voor een bepaalde ziekte. Hoe sterk ben je er tegen? Zo doe ik eigenlijk nooit mee met buikgriepvirussen, blijkbaar ben ik daar niet vatbaar voor. Ik ben veel gevoeliger voor ziekteverwekkers die op luchtwegen slaan.
Waarom wordt de een wel ziek en de ander niet? Dat heeft met het bovenstaande te maken. Als de potentiële ziekteverwekker in de omgeving zit, maakt het dus uit hoe jou weerstand is of je ziek wordt of niet. En aan die weerstand kun je zelf werken: Zorg dat je immuunsysteem optimaal kan werken en zorgen dat je lichaam “in balans is”. Belangrijke pijlers daarin zijn: Voeding en leefomstandigheden (bv stress!). Maar ook jou constitutie! En in de constitutie zit ook een stukje individuele gevoeligheid voor bepaalde ziektes, maar ook hoe sterk jij bent als je wel stress hebt, of wat slechtere voeding binnen krijgt. Zo zijn honden erg gevoelig op darmvirussen, katten en paarden veel meer op de luchtwegen. Dat is een stukje diersoortgevoeligheid, naast de individuele gevoeligheid van dat ene paard, of die ene hond. En dat is waar de homeopathie waardevol kan zijn. Door een constitutionele middel kun je zorgen dat de weerstand optimaal is. Als je daarnaast zorgt voor goede voeding en levensomstandigheden heb je optimale weerstand tegen welke ziekteverwekker dan ook. Het is geen garantie, want uiteindelijk speelt de kracht van de ziekteverwekker ook mee. Maar het heeft zeker zijn aandeel in het ontwikkelen van acute, besmettelijke ziekten.
Door in contact te komen met mogelijke ziekteverwekkers wordt je immuunsysteem getraind en wordt hij sterker. Homeopathische middelen kunnen dit ondersteunen. Tot nu toe heb ik veel geschreven over chronische klachten, waarbij homeopathie heel waardevol kan zijn. Maar homeopathie kan ook prima gebruikt worden bij acute klachten! Van besmettelijke ziekte tot acute ziektes en trauma’s. Daar volgende keer meer over!
Wil je meer lezen over de homeopathische behandeling van de constitutie? Lees dan ook mijn blog: Homeopathie gaat verder.
Geef een reactie